Fransen smullen van "Le Tweetclash" tussen "zonen van"

Sarkozy en Trierweiler liggen met elkaar overhoop en iedereen kan "meegenieten" van dat schouwspel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om de ex-president van Frankrijk en de ex-vriendin van huidig president Hollande, maar wel om hun beide zonen. De Fransen smullen van de ruzie die bij onze zuiderburen "Le Tweetclash" wordt genoemd.

Het conflict tussen Louis Sarkozy (17) en zijn nemesis Léonard Trierweiler (17) startte in juli van dit jaar. Na de historische 7-1 overwinning van Duitsland tegen gastland Brazilië, beschreef Sarkozy junior de wedstrijd als "de Braziliaanse genocide". Die beschrijving was niet naar de zin van Léonard. Hij vond die vergelijking ongepast en getuigen van slechte smaak.

President Bling Bling

Onlangs kende hun twittergevit een heropflakkering, nadat vader Sarkozy had aangekondigd terug te willen keren in de nationale politiek. Op hetzelfde moment tweette Léonard "Nicolas Sarkozy is veranderd... van Rolex?", een verwijzing naar een van Sarko's bijnamen, "president Bling Bling".

Beide tienerjongens laten het niet na om hun verschillen zo veel mogelijk in de verf te zetten voor hun duizenden volgers op Twitter. Léonard verwijt Louis dat zijn vader Frankrijk met een miljardenschuld heeft opgezadeld.  Louis Sarkozy viseert in een van zijn berichten dan weer de moeder van Léonard (Valérie Trierweiler, ex-vriendin van huidig president Hollande). Hij noemt haar arrogant en tevens is ze volgens hem vertrouwd met het maken van spelfouten.

Een verwijzing is dat naar haar veel besproken boek over haar relatie met Hollande. "In jouw opvoeding heb je nooit geleerd om respect te hebben voor moeders", is het antwoord van Léonard die eerder al kritiek uitte op Sarko's gebrek aan kennis van de Franse taal. (Sarkozy studeert in de VS en zijn Franstalige tweets bevatten veel spelfouten.)

In een sms aan The New York Times laat Trierweiler junior weten dat Louis in zijn tweets laat zien een kopie te zijn van de oud-president. Louis zelf wilde liever niet reageren

Hollande en Trierweiler uit elkaar, zoonlief toch nog in het Élysée?

Een recent bericht in het Franse magazine Valeurs Actuelles plaatst de zoon van Trierweiler wederom in het centrum van de belangstelling. Volgens dat magazine verblijft Léonard nog steeds in het Élysée, ondanks de breuk tussen Hollande en Valérie Trierweiler.

De spitse reactie van Léonard heeft niet lang op zich laten wachten. "Toen ik gisteren ben gaan slapen, heb ik daar ook nog Mazarine Pingeot ontmoet", schrijft hij. Pingeot is de buitenechtelijke dochter van wijlen president François Mitterrand. Hij wist haar bestaan ruim 14 jaar geheim te houden. "Maar ik kon niet blijven, omdat de president mij nog in bed zou stoppen", aldus de tienerzoon van Valérie Trierweiler.

lees ook