Galant roept Cornu op het matje over voorkeurstarieven

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is naar eigen zeggen "verwonderd" over de voorkeurstarieven die de NMBS reizigers biedt die morgen heen en terug naar Brussel sporen. Ze stelt zich vragen bij het initiatief dat samenvalt met de nationale betoging in de hoofdstad. "Ik verwacht uitleg."

Morgen komen naar verwachting tienduizenden mensen naar Brussel voor een nationale betoging tegen de besparingen en het beleid van de federale regering-Michel. De NMBS legt niet alleen extra treinen in om iedereen ter plekke te krijgen, de vervoersmaatschappij biedt ook goedkopere treintickets naar de hoofdstad aan.

Minister Galant lijkt uit de lucht te vallen en vraagt NMBS-baas Jo Cornu om "gedetailleerde info". "Voorkeurstarieven worden voorgesteld voor speciale gelegenheden zoals de eedaflegging van koning Filip vorig jaar of voor de aankomst van de Ronde van Frankrijk in Brussel enkele jaren geleden. Ik vind het dan ook vreemd dat deze tarieven gelden voor een manifestatie. Ik verwacht dus uitleg hieromtrent."

"We moeten veel volk in Brussel krijgen"

"Het is niet de bedoeling betogers te bevoordelen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols in Het Laatste Nieuws. "De prijs van het evenemententicket komt ongeveer overeen met die van een ritje met de Rail Pass." "Het staat vast dat we veel volk in Brussel moeten krijgen", gaat hij op de VRT-radio verder. "Het kan niet de bedoeling zijn duizenden mensen op de dag zelf aan de loketten te laten aanschuiven. Daarom bieden we op voorhand tickets in bulk aan om alles vlot te laten verlopen."

Concreet betekent dit dat heen en terug naar Brussel sporen morgen slechts 12 of 14 euro kost (naar gelang de afstand) wat neerkomt op zowat de helft van het normale tarief.