Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro's

Duizenden geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België al jaren miljarden euro's. Dat blijkt uit een grootschalig en wereldwijd onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), waar ook drie Belgische journalisten van De Tijd, Le Soir en MO* Magazine lid van zijn.

Het is al langer bekend dat heel wat bedrijven en rijke medeburgers een belastingsomweggetje maken via Luxemburg, maar dat is nog nooit zo concreet geweest. Door een datalek kwam er informatie vrij over belastingdeals die het advieskantoor Pricewaterhousecoopers in het Groothertogdom Luxemburg in opdracht van zijn klanten, vaak rijke individuelen of bedrijven, sloot.

Het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek, dat vorig jaar de "Offshore Leaks", over belastingsparadijzen overal ter wereld aan het licht bracht, komt dus nu met de "Luxembourg Leaks". Drie Belgische onderzoeksjournalisten van De Tijd (Lars Bové), Le Soir (Xavier Counasse) en MO* Magazine (Kristof Clerix) onderzochten de honderden vertrouwelijke documenten en kwamen tot enkele verrassende vaststellingen. In de gelekte data duiken 37 belastingakkoorden op die Luxemburg sloot met 26 van de rijkste families en bedrijven van België. Zo komen onder andere de familie Spoelberch van AB Inbev en Belgacom in het vizier.

"Perfect legaal, maar dat willen we net aanklagen"

Volgens onderzoeksjournalist Lars Bové zijn de opgezette constructies perfect legaal, maar is dat net het probleem: "Het feit dat de Luxemburgse fiscus dit jarenlang heeft toegestaan, maakt dat we zitten met een Europese lidstaat die ervoor heeft gezorgd dat tal van andere landen, waaronder ook België, belastingen hebben misgelopen", aldus Bové van De Tijd.

Het gaat bovendien niet enkel om Europese bedrijven, maar ook Amerikaanse internationals zoals Pepsi en handtassenfabrikant Coach Inc. zouden enkele belastingdeals gesloten hebben om zo minder belastingen te moeten betalen.

Juncker in nauwe schoentjes?

De hele situatie komt wel heel ongelegen voor kersvers Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. In een vorig leven, van 1995 tot 2013, was hij premier van Luxemburg. Het is dus bijna onwaarschijnlijk dat hij niet van de deals zou gehoord hebben, aangezien de meeste deals werden gesloten tussen 2008 en 2010.

Lees hier het artikel op De Tijd en MO* Magazine.
Een databank met de gelekte belastingakkoorden is terug te vinden op www.icij.org.