ING lost vrijdag Nederlandse staatsschuld af

De Nederlandse bank ING betaalt vrijdag het laatste deel van haar staatsschuld, zo'n miljard euro, af. In 2009 kreeg de bank 10 miljard euro aan kapitaalsteun om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Aan rentes en premies zal de bank uiteindelijk 3,5 miljard euro hebben betaald.

ING maakte vandaag ook de resultaten van het derde kwartaal bekend, waaruit blijkt dat de bank een onderliggende nettowinst geboekt heeft van 1,1 miljard euro, ruim een derde meer dan een jaar eerder. 

Het onderliggende resultaat voor belastingen nam eveneens met meer dan een derde toe tot 1,5 miljard euro. Onder de streep bleef 928 miljoen euro over. Dat is ruim zes keer zo veel als een jaar eerder, toen een fors verlies bij de inmiddels verzelfstandigde verzekeringstak (NN) het resultaat drukte.

Het voorzichtige herstel van de Nederlandse economie vertaalde zich voor ING in een aantrekkende vraag naar krediet, zei topman Ralph Hamers in een toelichting. ING breidde de kredietverlening in het derde kwartaal met 3,3 miljard euro uit. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een netto-instroom van toevertrouwde middelen van 4,3 miljard euro.

De bank hoefde ook minder geld opzij te zetten voor eventuele stroppen: 322 miljoen euro tegen 552 miljoen euro een jaar eerder. Over de economische ontwikkelingen elders in Europa is ING evenwel minder positief geworden, zei Hamers. Hij verwacht dat de bank voorlopig nog flinke bedragen in de stroppenpot moet blijven storten.