Lydie Salvayre wint Goncourt, David Foenkinos krijgt Renaudot

De Franse schrijfster Lydie Salvayre heeft de Prix Goncourt gewonnen met "Pas pleurer", een roman over de Spaanse burgeroorlog. Haar Franse collega David Foenkinos was de grote favoriet voor de Goncourt, maar moet genoegen nemen met de Prix Renaudot met "Charlotte".

Lydie Salvayre volgt de Franse schrijver Pierre Lemaitre op als laureaat van de Prix Goncourt. Lemaitre won de prestigieuze onderscheiding vorig jaar met zijn roman "Au revoir là-haut".

Salvayre wordt gelauwerd met de Prix Goncourt 2014 voor haar roman "Pas pleurer". De roman vertelt het verhaal van de schrijver Georges Bernanos en haar moeder, een Spaanse vluchtelinge voor de Spaanse burgeroorlog. Salvayre werd in 1948 geboren als dochter van Spaanse republikeinen in ballingschap. Eind de jaren 70 begon ze te schrijven.

De Prix Renaudot gaat naar "Charlotte" van de Franse schrijver David Foenkinos (foto). Foenkinos (40) schreef al een tiental romans. Zijn romans "La délicatesse" (2011) en "Souvenirs" (2014) werden verfilmd. David Foenkinos was de grote favoriet voor de Prix Goncourt, maar moet genoegen nemen met de iets minder belangrijke Prix Renaudot.

De Prix Goncourt werd in 1903 in het leven geroepen en is de oudste van de twee literatuurprijzen. Midden de jaren 20 van de vorige eeuw werd de Prix Renaudot opgericht door een tiental journalisten die kritiek hadden op de keuze van de jury van de Prix Goncourt. De prijzen worden traditioneel op hetzelfde ogenblik uitgereikt.

Aan de Prix Goncourt is een geldbedrag van amper tien euro verbonden. De Prix Renaudot is er enkel voor de eer, maar de oplages van beide laureaten scheren hoge toppen na de bekendmaking van de onderscheidingen.

Bulgaarse dichteres ook in de prijzen

De 73e Prix Apollinaire, die beschouwd wordt als de Goncourt van de poëzie, gaat naar de Bulgaarse dichteres Aksinia Mihaylova voor "Ciel à perdre".

Mihaylova schreef de dichtbundel in het Frans, een eerbetoon aan een "nog altijd even levende als fascinerende taal voor buitenlandse schrijvers", aldus juryvoorzitter Jean-Pierre Siméon.