Muzikant van Arsenal giet fascinatie voor Japan in film

Hendrik Willemyns van de groep Arsenal heeft zijn fascinatie voor Japan in een film gegoten. "Dance! Dance! Dance!" is de visuele achtergrond bij "Furu", het nieuwe album van Arsenal. Wie dezer dagen naar een concert van Arsenal gaat, gaat dus tegelijk naar een filmvertoning.

"Dance! Dance! Dance!", dat vorige maand in première ging op het Filmfestival van Gent, heeft een merkwaardig uitgangspunt. In Tokio mag in veel clubs -echt waar- niet meer gedanst worden. Een oude wet van 1948, ingevoerd om prostitutie tegen te gaan in het naoorlogse Japan vol Amerikaanse militairen, is opnieuw opgevist.

Vertrekkend van dat gegeven maakte Hendrik Willemyns een film over DJ Furu, die de laatste platen van zijn carrière draait, en de jonge vrouw Natsuko, die juist een wilde dansnacht wil beleven.

Correctie: Willemyns maakte de film niet zelf. "Dat was het eerste plan, maar ik botste op muren die ik niet geopend kreeg", zei hij in "Reyers laat". Hij gooide dus het roer om en besloot te werken met een nagenoeg compleet Japanse crew. "Hoe meer Japanners op de set, hoe beter, hadden ze me gezegd."

Het filmconcert bevat zowel soundtrackwerk als bekender werk van Arsenal. Voor Hendrik Willemyns was de film een nieuwe ervaring. ""En wat nu?" is een vraag die me bezighoudt. Dat geldt wellicht voor veel muzikanten, want het internetfenomeen heeft alles door elkaar geschud".