Obama wil samenwerken met Republikeinen

In zijn eerste toespraak na de overwinning van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen, heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat hij vasthoudt aan zijn basisprincipes maar wil samenwerken met de Republikeinen. Als het parlement geen initiatief neemt in verband met immigratie, zal Obama dat zelf doen.

De Republikeinen hebben bij de tussentijdse verkiezingen de controle veroverd over de beide kamers van het Congress,  In een eerste persconferentie zei Obama dat hij vasthoudt aan zijn basisprincipes en dat hij de rest van zijn ambtstermijn de nadruk zal leggen op het verbeteren van de situatie van het Amerikaanse volk en niet op zijn eigen ambities.

Obama gaf de nederlaag van zijn Democraten bij de Congresverkiezingen toe. "De Republikeinen hadden blijkbaar een goede avond." Hij feliciteerde de oppositie met haar geslaagde verkiezingsstrijd.

De president beloofde het stemgedrag van de kiezers ernstig te nemen. "Aan allen die gekozen hebben, wil ik laten weten: ik heb jullie begrepen. Aan de tweederde van de kiezers die beslist hebben om niet deel te nemen, zeg ik: ook jullie heb ik begrepen".

"Ik kijk er naar uit om met het nieuwe Congres te werken, om de komende twee jaar zo productief mogelijk te maken", zei Obama. Hij wil met de Republikeinen samenwerken om zijn resterende ambtsperiode zinvol in te vullen. Bij plannen vanuit het Congres zal hij er geen rekening mee houden van welke partij ze afkomstig zijn, maar wel of ze ten goede komen van de Amerikanen.

Bij een aantal thema's hebben hij en de Republikeinen hetzelfde doel, bijvoorbeeld bij het creëren van goedbetaalde jobs, infrastructuurmaatregelen of bij de uitbreiding van de Amerikaanse export. "Laat ons beginnen bij de zaken, waarover we dezelfde mening zijn toegedaan", zei hij.

De president zei dat hij denkt dat hij een "productieve relatie" kan hebben met Mitch McConnell (kleine foto), de vermoedelijke nieuwe voorzitter van de Senaat. Hij zei ook dat hij meer tijd zal besteden aan de Republikeinse leiders in het Congress.

Immigratie

Obama zei wel dat hij zijn belofte blijft om actie te ondernemen in verband met immigratie. Hij wil het aantal deportaties verminderen en de veiligheid aan de grens verbeteren tegen het einde van het jaar.

Obama zei dat hij het zou verkiezen als het Congress iets zou doen, maar dat hij al geduld getoond heeft en geprobeerd heeft met de twee partijen te werken. Als het Congress niets doet, zal hij "executive action" ondernemen. De Republikeinen hebben al gezegd dat een dergelijke actie de relaties met het Witte Huis zal vergiftigen.

Over zijn paradepaardje de gezondheidszorg, zei hij dat hij openstond voor "verantwoordelijke" aanpassingen die de Republikeinen zouden kunnen voorstellen, maar dat hij geen herzieningen zou aanvaarden die de hervormingen zouden ondermijnen. Aan het "individueel mandaat", dat vereist dat alle Amerikanen een ziekteverzekering hebben, mag echter niet geraakt worden.