Ook gerechtstolk protesteert tegen wanbetalingen justitie

Een opgeroepen gerechtstolk heeft tijdens een zitting in de Brusselse correctionele rechtbank zijn ongenoegen geuit over de aanhoudende wanbetalingen door justitie. "Als daar geen oplossing voor komt, ben ik over een paar maanden failliet", zei de man. "En ik zal lang niet de enige zijn, dit kan niet blijven duren." Een wetsdokter las gisteren al een open brief voor tijdens een assisenproces in Antwerpen, eveneens uit protest tegen de wanbetalingen.

De gerechtstolken en gerechtsexperts moeten al jaren maandenlang wachten alvorens justitie hen betaalt voor de geleverde prestaties of expertises. Onlangs raakte bekend dat justitie nog 75 miljoen euro aan facturen niet betaald heeft.

"En nu krijgen we te horen dat we waarschijnlijk pas vanaf maart volgend jaar opnieuw vergoed zouden kunnen worden voor ons werk", klaagde de gerechtstolk vanmiddag. "Dat betekent dat we tot dan gratis zouden moeten werken. Dat is onhoudbaar. Ik kan het misschien nog een paar maanden bolwerken maar echt niet langer, het faillissement dreigt en ik ben heus niet de enige."

De man was opgeroepen om te tolken op een proces over een brand waarbij drie kinderen om het leven kwamen. Hij heeft alvast besloten om morgen opnieuw te tolken. "Het is een zeer delicaat proces, over de dood van drie jonge kinderen, ik kan het voor mezelf ook niet maken om deze mensen nu in de steek te laten", zegt de tolk. "Voor een ander proces had ik misschien wel geweigerd." 

Gisteren al protest van wetsdokter

Gisteren lag ook een assisenproces in Antwerpen een tijdje stil, nadat een wetsdokter een open brief had voorgelezen om de wanbetalingen aan te klagen.

"Elke onderneming die op dergelijke wijze te werk gaat zoals justitie dit doet, zou binnen de kortste keren door de rechtbank van koophandel failliet worden verklaard. Maar justitie is blijkbaar immuun voor economische en bedrijfskundige wetmatigheden", stelde de wetsdokter in zijn brief.

De assisenvoorzitter had begrip voor de frustraties van de dokter en erkende dat de late uitbetalingen inderdaad een acuut probleem vormen. Ook het openbaar ministerie was het volmondig eens en noemde het "beschamend" dat justitie niet tijdig overgaat tot betalingen.

Het proces moest na de brief wel even worden stilgelegd, aangezien de verdediging zich de vraag stelde of de deskundige wel nog op een objectieve en onpartijdige wijze een getuigenis kon afleggen. Het hof van assisen besliste echter om niet in te gaan op het verzoek van de verdediging om de wetsdokter te wraken.