Reporters zonder Grenzen eert journaliste uit Mexico

De prijs voor persvrijheid van de organisatie Reporters zonder Grenzen (Reporters sans frontières) gaat dit jaar naar de Mexicaanse journaliste Sanjuana Martinez. De medewerkster van de krant La Jornada engageert zich in haar land voor mishandelde vrouwen en kinderen en is daarvoor met de dood bedreigd.

De prijs in de categorie Media ging naar de Liberiaanse krant Frontpage Africa, die volgens de RSF ondanks de intimidatie van de regering in Monrovia vasthoudt aan kwaliteitsvolle onderzoeksjournalistiek. De huidige verslaggeving over de ebola-epidemie is een goed voorbeeld voor het zorgvuldige werk van de krant.

De in zijn land opgesloten Saoedische blogger Raef Badawi werd eveneens gelauwerd. De 32-jarige man is medeoprichter van het internet-discussieplatform Liberal Saudi Network voor politieke, religieuze en sociale debatten. De autoriteiten van het autoritaire koninkrijk hebben het platform inmiddels gesloten. In mei werd Badawi wegens "belediging van de Islam" tot tien jaar effectief, 1.000 zweepslagen en een boete van rond de 200.000 euro veroordeeld.

De in 1985 opgerichte organisatie Reporters zonder Grenzen met hoofdzetel in Parijs documenteert wereldwijd inbreuken tegen de pers- en informatievrijheid en verwittigt de openbare mening als journalisten in gevaar verkeren.