Republikeinen grijpen controle over de VS-Senaat

Bij de parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten heeft de Republikeinse oppositie zeven senaatszetels veroverd op de Democraten van president Barack Obama. De Republikeinen hebben nu zowel de controle over het Huis als over de Senaat.

In de Verenigde Staten zijn de de politieke kaarten geschud voor de laatste twee jaar van de Democratische president Barack Obama. Zijn partij heeft nu ook de controle verloren over de Senaat.

Om de Senaat te veroveren, moesten de Republikeinen minstens zes zetels afsnoepen van de Democraten. Dat ging al vrij snel in West Virginia, Arkansas en South Dakota en daarna volgden Montana en Colorado. Zonet hebben de Republikeinen ook een senaatszetel veroverd in North Carolina en Iowa en dat geeft hen nu zekerheid over 52 zitjes in de Senaat en dus de meerderheid.

Verrassend is de zege van de 37-jarige Republikein Tom Cotton (links) die de zittende Democratische senator verslaat in Arkansas en dat ondanks de forse steun van voormalig "local" president Bill Clinton. Cotton -een veteraan van de oorlogen in Irak en Afghanistan- zou de jongste senator ooit worden in de VS. 

De Republikeinen bedreigden de Democraten ook in New Hampshire en Virginia. In New Hampshire heeft de partij van president Obama alvast standgehouden en het lijkt erop dat ze dat ook zal doen in Virginia. De Republikeinse kandidaat van Virginia kan wel nog een hertelling vragen, omdat de resultaten daar erg dicht bij elkaar liggen.

Slecht nieuws voor Obama komt er ook uit Louisiana waar de Democratische senator Mary Landrieu er niet in geslaagd is om zich meteen te laten herkiezen. Op 6 december komt er in Louisiana een tweede stemronde tussen haar en haar belangrijkste Republikeinse uitdager Bill Cassidy.

AP2014

Huis kleurt meer Republikeins en vrouwelijk

In de schaduw van de Senaat stonden ook alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel. Daar is er sinds 2010 een Republikeinse meerderheid, wat al tot heel wat problemen met de regering-Obama heeft geleid.

Ook daar zouden de Republikeinen vooruitgaan en dus hun meerderheid verstevigen. Op dit ogenblik heeft die partij 243 zetels in het Huis.

Een opvallend punt nog: voor het eerst zouden er 100 vrouwen in het Huis zitten op een totaal van 435 zetels.