Reynders schroeft besparingen De Munt, Bozar en Nationaal Orkest terug

De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België moeten maar half zoveel besparen als aangekondigd. Voogdijminister van de biculturele instellingen Didier Reynders (MR) roept daarvoor de "culturele uitzondering" in. Daardoor besparen de culturele instellingen maar vijf procent, tegenover gemiddeld tien procent bij de andere federale instellingen. Dat schrijven verschillende kranten.
© Johan Jacobs

Aanvankelijk zouden de drie federale cultuurinstellingen De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België samen 5,1 miljoen euro moeten besparen vanaf 2015. Dat wordt nu 2,77 miljoen. De Munt verliest geen 2,9 miljoen euro, maar 1,4. De personeelskosten blijven volledig buiten schot. Die nemen bij de opera drie kwart van het budget in. Bozar verliest zowat 1 miljoen euro, het Nationaal Orkest 300.000 euro.

Het nieuws volgt op de aankondiging van MR-voorzitter Olivier Chastel eind oktober dat Reynders de federale culturele instellingen zou "beschermen". "We willen de federale culturele instellingen verdedigen en daarom hebben we de bevoegdheden voor de biculturele instellingen gewild", zei Chastel toen. "Onze vicepremier Didier Reynders zal de federale cultuur beschermen."

Tegen de besparingen was fel protest gerezen, niet in het minst vanuit de cultuursector zelf. Eind vorige maand schreven vertegenwoordigers van verschillende culturele instellingen in Brussel nog samen een open brief gericht aan de beleidsmakers in dit land. Daarin stelden ze de forse besparingen in de cultuursector aan de kaak die volgens hen vooral Brussel zouden treffen.

Ook Nick Cave toonde zich een bondgenoot van het protest. In de marge van de opera "Shell shock" in De Munt waarvoor hij de teksten schreef, lanceerde de muzikant een videoboodschap waarin ook hij zich uitsprak tegen de besparingen die het Brusselse operahuis zouden treffen.