SP.A schouder aan schouder met bonden op betoging

Op de nationale betoging morgen in Brussel krijgen de vakbonden het gezelschap van de SP.A. Dat zegt voorzitter Bruno Tobback. Hij noemt het beleid en de besparingen van de Vlaamse regering-Bourgeois en de federale regering-Michel onrechtvaardig en verkeerd.

De SP.A vreest dat maatregelen zoals de indexsprong de koopkracht van de mensen zal verminderen en dat dit de economische groei juist zal inperken. Tobback vindt dat de kiezer is bedrogen omdat inkomens uit vermogen grotendeels gevrijwaard blijven.

"We stellen vast dat de inspanningen heel eenzijdig van een categorie inkomens worden gevraagd die het afgelopen decennium eigenlijk al stelselmatig onder druk staat, namelijk inkomen uit arbeid en het inkomen van het modale gezin in Vlaanderen en in België", zegt Tobback. "Iedereen die de kost verdient door 's morgens op te staan en te gaan werken heeft de afgelopen jaren meer dan ooit ondervonden dat het net dat inkomen is dat stelselmatig onder druk komt."

Volgens Kamerfractieleider Karin Temmerman had de SP.A 28.000 jobs gecreëerd in plaats van de 5.000 die de federale regering naar voren schuift, als de partij in de regering had gezeten. "Wij hadden die lastenverlaging gefinancierd met een vermogenswinstbelasting in plaats van met een indexsprong", zegt ze. "Door de verlaging gericht door te voeren in die jobs waar dat het meest nodig is en door de koopkracht in stand te houden met de index, hadden we 40.000 extra banen mogelijk gemaakt. Het effect van de vermogenswinstbelasting zou 12.000 banen kosten, wat ons op een totaal van 28.000 had gebracht."