Veilinghuis Sotheby's breekt records in New York

Het veilinghuis Sotheby's heeft een recorddag achter de rug. Een veiling van impressionistische en moderne kunst bracht 337 miljoen euro op. De uitschieters waren 80,5 miljoen euro voor het bronzen beeld "Chariot" van Giacometti en een veilingrecord voor een schilderij van Modigliani. Een koper betaalde 56,5 miljoen euro voor zijn "Tête".

Het veilinghuis Sotheby's heeft een lucratieve veilingavond achter de rug. Tachtig procent van de 73 aangeboden werken impressionistische en moderne kunst werden verkocht voor een totaalbedrag van 337 miljoen euro. Dat is de grootste omzet ooit voor een veiling bij Sotheby's.

Het sleutelwerk "Chariot" uit het oeuvre van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti ging voor 80,5 miljoen euro onder de hamer. Dat is net geen record voor een werk van Giacometti.

Het schilderij "Tête" van Modigliani werd verkocht voor 56,5 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor de schilder. "Stilleven, vaas met madelieven en klaprozen" van Vincent van Gogh veranderde voor net geen 50 miljoen euro van eigenaar in New York.

Sotheby's verklaart het goede resultaat op de veiling door de sterk toenemende interesse van Aziatische verzamelaars voor bekende artiesten uit het impressionisme en de moderne kunst.