21 gewonden naar het ziekenhuis na rellen in Brussel

De situatie is na de nationale betoging in Brussel ontaard in relletjes tussen honderden heetgebakerde betogers en de ordediensten. Op sommige plaatsen moest de politie tussenbeide komen met het waterkanon. Er werd ook traangas ingezet. Bij de rellen zijn enkele politieagenten en betogers gewond geraakt. Volgens het Rode Kruis zijn 21 mensen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft enkele tientallen mensen gearresteerd.

Nadat de eerste betogers op het eindpunt van de betoging waren gearriveerd, is het op sommige plaatsen tot relletjes gekomen. Op beelden waren relschoppers te zien die op een gekantelde auto kropen. Enkele auto's zijn in brand gestoken. In de straten lag ook heel wat rommel en her en der is er schade aan geparkeerde wagens en de infrastructuur. Aan de Brusselse Hallepoortlaan is het NMBS-gebouw door betogers met stenen bekogeld. In de buurt van de Hallepoort waren er in de late namiddag nog altijd opstootjes.

De politie van Brussel zegt dat het om een klein aantal betogers ging die op het einde van de betoging het hoofd niet konden koel hielden. Yvan Mayeur (PS), de burgemeester van Brussel, zegt op Twitter dat het om een 200-tal Antwerpse havenarbeiders ging.

Volgens sommige bronnen zouden de heethoofden het plan opgevat hebben om naar het hoofdkwartier van de MR te gaan. Twee weken geleden was het gebouw van de Franstalige liberalen al eens het mikpunt van vakbondsrellen. Maar de route van de betoging was beveiligd en afgesloten, zegt de politie.

Aan de Hallepoortlaan heeft de politie een grote charge uitgevoerd. Een honderdtal agenten in gevechtsuitrusting chargeerde in volle looppas. Ook omstaanders deelden in de klappen, onder meer een oudere man met looprek en een toevallige voorbijgangster.

"De politie kon op een bepaald moment niet standhouden", zei VRT-journalist Jonas Muylaert, die zich vanmiddag ter plaatse bevond. "Het werd heel gevaarlijk. We kregen ook traangas in onze ogen." Hij telde enkele honderden heethoofden.

VRT-collega Roel Nollet zag verschillende mensen met hoofdwonden en bloedneuzen.

Vanavond is de rust teruggekeerd. De Brusselse politie meldt dat de Zuidlaan weer is opengesteld voor het verkeer.

Tientallen arrestaties, enkele agenten gewond

Bij de rellen zijn in totaal tientallen agenten gewond geraakt. Twee van hen zijn er heel erg aan toe. In totaal werden een dertigtal mensen gearresteerd. Intussen is een relschopper gerechtelijk aangehouden. De politie probeert zo snel mogelijk andere amokmakers te identificeren via camerabeelden.

Volgens Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse politie, is bekend welke groepen gewelddadig uit de hoek zijn gekomen. "Van bij het begin van de betoging hebben we gemerkt dat aan het begin van de stoet een groep turbulente havenarbeiders liep. Zij hebben de kop van de stoet genomen. Kort na de start hebben ze de ordediensten geprovoceerd en vandalisme gepleegd."

Op het einde van de betoging, aan de Zuidlaan in de buurt van het Zuidstation, kwam het dan uiteindelijk tot rellen. "Deze groep havenarbeiders werd geïnfiltreerd door anarchisten. Ze hebben de politie gechargeerd, waardoor we genoodzaakt waren om te riposteren met het waterkanon en traangas", besluit De Coninck.

De materiële schade bleef al bij al beperkt. Enkele vitrines werden ingegooid. Vier auto's en een motor van de politie werden in brand gestoken. "Al deze vernielingen hebben wel plaatsgevonden buiten het parcours van de betoging om", besluit De Coninck.

Betogers houden sit-in in VBO-gebouw

Enkele tientallen betogers waren dan weer de inkomhal van het Verbond van Belgische Ondernemingen binnengedrongen.

Volgens het VBO hielden ze het rustig en scandeerden ze een paar statements.

De premetrostations Beurs en Lemonnier, op de route van de nationale betoging, zijn uit veiligheidsoverwegingen een tijdje afgesloten geweest.