24 urenstaking in gevangenissen van start gegaan

Vanmiddag zijn nog iets minder cipiers aan het werk gegaan dan deze morgen. In de gevangenissen wordt er, een dag na de nationale vakbondsbetoging in Brussel, gestaakt. De gesprekken met minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), hebben volgens de bonden niet genoeg opgeleverd.

"Voor Vlaanderen is de situatie ongeveer hetzelfde als deze ochtend: 30 tot 35 procent van de cipiers is er aan het werk. In Wallonië ligt dat aantal structureel lager dan vanochtend: slechts een op de vier cipiers is vanmiddag komen opdagen", verduidelijkt Laurent Sempot van het Gevangeniswezen. De cijfers verschillen wel van gevangenis tot gevangenis.

De drie vakbonden klagen het gebrek aan respons van de nieuwe regering op hun grieven aan. Zo gaan de klachten onder meer over de overbevolking, de infrastructuur, de kaders van de instellingen of het vervangen van werknemers met sommige contracten van onbepaalde duur.

De cipiers verwijten de FOD Justitie ook het arbeidsrecht niet na te leven, onder meer wat betreft het aantal gepresteerde uren.

De socialistische vakbond ACOD had maandag als eerste de actie aangekondigd. Ze deden dat na het mislukken van twee vergaderingen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De twee andere grote vakbonden, ACV en VSOA, hebben zich daags nadien bij de geplande actie aangesloten.

De staking duurt nog tot 6 uur morgenochtend. Op 14 november is nieuw overleg gepland.