"Dit is een beweging die heel breed gedragen wordt"

"Dit is een beweging die heel breed gedragen wordt. Ik vind het een puur schandaal dat men dat probeert te minimaliseren." Dat zegt Miranda Ulens, de nieuwe federaal secretaris van de socialistische vakbond ABVV in "De ochtend" over de actiedag vandaag. "We willen een duidelijk signaal geven", zegt haar ACV-collega Marie-Hélèné Ska.
Miranda Ulens (ABVV)

"De ochtend" nodigde twee vrouwelijke toppers uit van de twee grote vakbonden. Die klinken eensgezind in hun sterke veroordeling van het regeringsbeleid. De hogere pensioenleeftijd, de indexsprong, de besparingen, enzovoort. Het vindt geen genade in hun ogen. "Een provocatie, zeker ten aanzien van de geschenken die de werkgevers krijgen", zegt Marie-Hélèné Ska (foto), de nummer twee van de christelijke vakbond ACV. "Het is een catalogus, we kunnen er uren over doorgaan", zegt Ulens.

Wat hopen ze te bereiken met de betoging? "We willen een duidelijk signaal aan de regering geven. Dit is onevenwichtig. De werknemers moeten au sérieux genomen worden", zegt Ska. Ook Ulens heeft het over een "duidelijk signaal", naar de regering en naar de werkgevers. "Ze moeten serieus zijn", klinkt het. "We zijn vragende partij voor sociaal overleg, maar dat is enkel mogelijk als de twee partijen (werkgevers en werknemers, red.) au sérieux worden genomen en engagement willen tonen."

"Michel heeft gelogen"

Ulens is hard voor premier Charles Michel (MR). Die heeft volgens haar al op de eerste dag van de regeerverklaring gelogen door een belastingverlaging van 250 euro te beloven via de verhoging van het beroepskostenforfait, een tijd later bleek dat maar 125 euro te worden. "Al die maatregelen creëren geen jobs, ze diaboliseren werknemers en zieken, de toestroom van jongeren op arbeidsmarkt wordt verhinderd, enzovoort."

"De werkgevers moeten maar een telefoontje doen om een maatregel uit te stellen (de tweede maand van het gewaarborgd loon, red.). En dan zeggen ze dat wij onredelijk zijn, dat kan dus niet", voegt ze er nog aan toe. "De werknemers en de uitkeringsgerechtigden worden bedrogen door deze regering. Zij gaan het gelag betalen en dat pikken wij niet."

"Werkgevers verlaten zelf de tafel"

Volgens Ska klopt het niet dat de bonden het sociaal overleg blokkeren. "De werkgevers zeggen vandaag dat de vakbonden niet rond de tafel willen zitten, maar het zijn de werkgevers die zelf de tafel verlaten. Ik vind dat echt niet correct."

"Dit is nog maar het begin. Dit is een beweging die heel breed gedragen wordt. Ik vind het een puur schandaal dat men dat probeert te minimaliseren, dat men daar lacherig over doet. De regering moet dit au sérieux nemen", besluit Ulens.