"Meer dan 100.000 betogers in Brussel"

In Brussel is de nationale betoging van start gegaan, iets vroeger dan gepland omdat de lanen rond het Noordstation volledig waren volgestroomd met betogers. Volgens de vakbonden zijn er meer dan 100.000 betogers, de politie houdt het op 100.000. De vakbonden spreken in elk geval van een "onverhoopt succes".

Normaal ging de betoging om 12 uur vertrekken, maar de betogers zijn een half uur eerder vertrokken. Dat wijst erop dat er een hoge opkomst is. De politie kan nog geen cijfers geven, maar de vakbonden spreken van meer dan 100.000 manifestanten.

"De lanen aan het Noordstation zijn helemaal volgelopen. Vele duizenden betogers zijn getooid in rode, groene en blauwe vakbondshesjes en ze maken veel rumoer", zegt VRT-journalist Steven Dierckx ter plaatse.

Volgens de politie van Brussel zijn de eerste manifestanten intussen al aangekomen op het eindpunt van de betoging aan het Zuidstation. De vakbondsleiders hebben ook al hun speech gehouden. 

Drukte op de trein

De grote mobilisatie bleek deze ochtend al op de trein. In Wervik geraakten heel wat betogers niet op de trein door de drukte. Door de capaciteitsproblemen haakten heel wat vakbondsmilitanten misnoegd af. Ook in Gent-Sint-Pieters was het druk, daar werd een recordaantal reizigers opgetekend tijdens de ochtendspits. De NMBS verkocht 80.000 speciale tickets om betogers naar de hoofdstad te laten sporen.

Vanmiddag zet de NMBS 6 extra treinen in om de manifestanten terug thuis te brengen. 

Vakbonden zeer tevreden

De vakbonden zijn enthousiast over de hoge opkomst en spreken van een historische betogingsactie.

"De actie is zeer geslaagd. Het ABVV alleen al heeft 60.000 manifestanten op de been gebracht en samen met de andere vakbonden zijn we ruim over de 120.000 aan het gaan", zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt in de 30 jaar dat ik voor de vakbond actief ben. Dit is een sterk signaal."

"De laatste 25 jaar hebben we nog nooit zo'n grote nationale betoging gehad", zegt Marc Leemans van de christelijke vakbond. "Heel veel mensen komen spontaan naar hier want ze voelen de noodzaak."