"Nog altijd niet genoeg middelen in strijd tegen ebola"

De Verenigde Naties beschikken nog altijd niet over voldoende middelen om het dodelijke ebolavirus in West-Afrika te bestrijden. Dat heeft Tony Banbury, het hoofd van de VN-missie tegen ebola, gezegd in een gesprek met de Britse openbare omroep BBC.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde gisteren nieuwe cijfers over de uitbraak van ebola in westelijke Afrika. In totaal zijn er nu 13.042 bevestigde of mogelijke diagnoses en 4.818 sterftes, minder dan wat de WHO vorige week vrijdag nog meedeelde. Dat komt omdat de cijfers nu op een andere manier worden verzameld. Toch is er geen reden tot juichen: in Liberia, Sierra Leone en Guinee, de zwaarst getroffen landen, blijft ebola hardnekkig en wijdverspreid.

De VN-missie tegen ebola heeft haar hoofdkwartier in Ghana, dat niet getroffen is. Het hoofd van die missie, Tony Banbury, is door de getroffen gebieden gereisd en vertelde aan de BBC dat het moeilijk in te schatten is of het virus aan het vertragen is. "Het beeld is erg gemengd", luidt het. "In Monrovia (hoofdstad van Libera, nvr) bijvoorbeeld, zien we een afname van het aantal gevallen, maar elders stijgen ze dan weer exponentieel."

Banbury luidt de alarmbel. "We beschikken hier nog altijd niet over de middelen om ebola te verslaan. Het is hier nog niet. Op dit moment zijn er nog altijd mensen, dorpen, steden en gebieden die nog geen enkele vorm van hulp krijgen. En we krijgen van de internationale gemeenschap nog altijd niet genoeg hulp om ebola op het terrein aan te pakken."

Onder meer het aantal bedden is een groot pijnpunt. In de opvangcentra voor ebolapatiënten zouden 4.707 bedden beschikbaar moeten zijn, momenteel wordt slechts 22 procent daarvan benut. Banbury wijt dat aan onvoldoende buitenlands medisch personeel.

Banbury wijst er wel op dat de internationale gemeenschap al grote inspanningen geleverd heeft. Zo hebben onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China en Cuba geld, militairen en medisch personeel naar West-Afrika gestuurd.

Obama en Facebook maken middelen vrij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres gisteren nog gevraagd om nog eens 6,2 miljard dollar (ongeveer 5 miljard euro) vrij te maken in de strijd tegen ebola. Ruim 4,6 miljard dollar is bedoeld voor onmiddellijke maatregelen in de VS en West-Afrika. De rest van het geld wil de regering in een fonds steken om een antwoord te kunnen bieden aan onvoorspelbare veranderingen bij de epidemie.

Ook de sociaalnetwerksite Facebook doet een duit in het zakje. Er is een speciale button ontworpen waarmee gebruikers makkelijk kunnen kiezen om geld te storten. Het bedrijf zet ook 100 satellietcommunicatieterminals in om internet en telefonie in de getroffen gebieden een boost te geven. Vorige maand schonken CEO Mark Zuckerberg en zijn echtgenote 25 miljard dollar aan de strijd tegen ebola.