"Stakers zeggen tegen hun kinderen: jullie kunnen de pot op"

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, haalt zwaar uit naar iedereen die protesteert tegen de besparingen van de regering-Michel. "De mensen die gaan staken tegen die sanering, zeggen eigenlijk tegen hun kinderen: jullie kunnen de pot op. Ik vind dat bijzonder erg", zegt hij in het weekblad Trends. SP.A en Groen reageren boos.

De sanering die de federale regering doorvoert, is volgens Coene absoluut noodzakelijk. "Uiteindelijk is dat een debat over de generaties heen: zijn we bereid nu een stukje van onze welvaart in te leveren, zodat onze kinderen en kleinkinderen het later nog goed hebben? Of willen we niets inleveren en vinden we dat onze kinderen en kleinkinderen zichzelf maar moeten redden? Dat is de fundamentele keuze waar we voor staan. De mensen die gaan staken tegen die sanering, zeggen eigenlijk tegen hun kinderen: jullie kunnen de pot op. Ik vind dat bijzonder erg", zegt hij in Trends.

Het is niet de eerste keer dat Luc Coene, die een liberale achtergrond heeft, zijn mening geeft over de politieke toestand en dat hij zich daarmee de woede op de hals haalt van de linkerzijde. Zo sprak hij zich al herhaaldelijk uit tegen de automatische loonindexering en gaf hij ook een sneer naar CD&V-minister Koen Geens over diens houding in het Arco-dossier. En enkele dagen geleden kreeg Coene nog kritiek op zijn pleidooi dat er in België een grootbank te veel is.

"Tijd voor zijn pensioen"

Bij SP.A en Groen reageren ze boos op de uitspraken van Coene. "Dat mensen betogen, is niet omdat ze hun kinderen niet graag zien. Mensen willen net een toekomst voor hun kinderen", laat Groen-fractieleider Kristof Calvo via Twitter weten, "tijd voor zijn pensioen". "Pure provocatie, die bovendien niet strookt met de realiteit", zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in Het Nieuwsblad.

"Misschien moet de regering voor één keer een uitzondering maken en Luc Coene met vervroegd pensioen sturen", vult SP.A-fractieleider John Crombez aan in de krant. Een verwijzing naar het nakende afscheid van Coene. In het voorjaar van volgend jaar wordt de topman van de Nationale Bank opgevolgd door Jan Smets.

"Coene weet niet dat anderen 1.200 euro verdienen"

ACV-voorzitter Marc Leemans reageert verbolgen. "Coene zit er goed voor. Hij wordt goed betaald en zit comfortabel. Dat andere mensen 1.200 à 1.300 euro verdienen, dat weet hij niet", aldus Leemans voor de start van de nationale betoging. "De mensen komen juist op straat voor hun kinderen en kleinkinderen, voor hun ouders en grootouders."