"Uitzonderlijk grote betoging voorbode van maand vol sociale strijd"

De nationale betoging in Brussel heeft zo'n 100.000 betogers op de been gebracht. "Dat is een uitzonderlijk grote betoging die je niet een keer om de 10 jaar meemaakt", zegt Stefaan Walgrave, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij ziet een groot mobilisatiepotentieel bij de vakbonden voor alle andere sociale acties de komende weken.

Volgens professor Walgrave moeten we al terug naar de Witte Mars in 1996 voor een dergelijke grote betoging in de hoofdstad. "Maar sindsdien is de betoging van vandaag een van de allergrootste die we in Brussel hebben gezien." Andere grote acties waren de antirakettenbetogingen in de jaren 80 en de winterstakingen begin jaren 60.

Een uitzonderlijk grote betoging vandaag dus, maar kunnen we ook spreken van een succesvolle betoging? "Succes heeft te maken met mobilisatie, maar het heeft ook te maken met de gevolgen en het zal nog moeten blijken of de regering haar plannen zal bijsturen."

Dat de impact op de bedrijven relatief beperkt is gebleven, vindt de professor normaal. "Om de bedrijven te treffen, gebruik je het stakingswapen en niet het betogingswapen."

"Het belooft een maand van sociale strijd te worden"

Uit de omvang van de betoging vandaag blijkt wel dat heel veel mensen zich getroffen voelen door de besparingsmaatregelen van de regeringen. "De mobilisatie vandaag betekent dat we de komende maand een echte sociale strijd gaan krijgen. Het zal er bovenarms opzitten want als je zo je campagne kan aftrappen als vakbond, dan wil dat zeggen dat je basis echt wel warm staat."

De professor voorspelt dan ook een succesvolle nationale stakingsdag op 15 december, maar daarna komt er misschien wel een "natuurlijk eindpunt" voorspelt Walgrave. "In de kerstvakantie gaat wellicht alles op een lager pitje. Het wordt voor de vakbonden moeilijk om de mobilisatiegolf over de vakantie heen te tillen."