"Weinig tot geen impact in de Vlaamse privésector door de betoging"

De impact van de nationale actiedag op de Vlaamse privésector blijft erg beperkt. Volgens het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) zijn ruim 1,6 miljoen werknemers aan de slag."Het gros van de betogers komt dan ook uit vakbondskringen of uit de overheidssector", zegt Voka.
Archieffoto

Een nationale betoging is geen nationale staking. Bedrijven blijven dus open en er wordt ook gewerkt.

In bijna 90 procent van de Vlaamse ondernemingen zijn alle medewerkers aan de slag, meldt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Concreet betekent dat dat van de 1,8 miljoen Vlaamse privéwerknemers, er ruim 1,6 miljoen gewoon gaan werken zijn vandaag.

Volgens Unizo zou slechts drie procent van de kmo's vandaag hinder met een echte impact op het bedrijf ondervinden. Zeven op de tien bedrijven ondervinden geen hinder in het bedrijf en twintig procent ondervindt hinder die niet problematisch is voor het bedrijf.

Een op de tien werknemers daagde als gevolg van de acties te laat op, aldus Unizo. Conclusie: negen op de tien werkgevers heeft niet het minste begrip voor de betogers, zegt de middenstandsorganisatie. 

De meeste betogers in Brussel komen dan ook niet uit de Vlaamse privésector, klinkt het bij Voka. "Het kan moeilijk anders dan dat het gros van de betogers rechtstreeks komt uit vakbondskringen of uit overheidsdiensten", analyseert Voka-topman Jo Libeer.

Als er al werknemers niet of te laat op hun werk zijn geraakt, dan komt dat voornamelijk door de verkeershinder. "Er waren een paar meldingen van bedrijventerreinen die geblokkeerd waren, maar voor de rest is er weinig tot geen impact van de betoging op de privésector in Vlaanderen", zegt Voka aan deredactie.be. "Wij zijn daar tevreden mee omdat het net de privésector is die voor economische groei zorgt."

"Deze actie lost de problemen niet op"

"De impact op de bedrijven was inderdaad beperkt, maar elke euro die verloren is gegaan, betekent een verlies voor onze welvaart", zegt VBO-topman Pieter Timmermans aan deredactie.be. "Deze actie lost de problemen niet op: de handelsbalans verbetert niet, de werkgelegenheid is niet gestegen."

Timmermans geeft toe dat de vakbonden erin geslaagd zijn om massaal te mobiliseren, maar tegelijk moeten we de 100.000 betogers nuanceren "ten opzichte van de hele werkende bevolking".

De rellen tijdens de betoging zijn te betreuren, vindt Timmermans. "Maar ik ga ervan uit dat het om ongecontroleerde projectielen gaat en dat dat niet de wens van de vakbonden was."

"20 procent productieverlies in technologiesector"

Volgens Agoria loopt de kostprijs van de nationale betoging wel hoog op voor de technologiesector. In Vlaanderen bedraagt het productieverlies al 20 procent, in Wallonië zelfs tot 40 procent. "Aangezien de bonden al hebben aangekondigd de sociale acties verder te willen opbouwen, dreigt de factuur voor iedereen een zeer bittere pil te worden", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

In Wallonië loopt de economische factuur van de betoging het hoogst op. Tussen de Vlaamse provincies zijn er grote verschillen: in Oost-Vlaanderen blijft de impact beperkt met uitzondering van Volvo Cars waar vermoedelijk een derde van de productie verloren gaat. In West Vlaanderen is er productieverlies in enkele grote ondernemingen dat oploopt tot 50 procent. In Antwerpen is de impact dan weer te voelen in enkele grote bedrijven met verliezen van 50 procent tot het volledig stilleggen van de productieband. In Limburg tot slot lijden enkele grote bedrijven zwaar productieverlies onder meer door de afwezigheid van medewerkers op kritische functies.

Situatie in Wallonië

In Luik lijkt de actiedag tot veel hinder bij de bedrijven te leiden. Daar liggen verschillende bedrijven stil of ondervinden ze zware hinder door de nationale betoging. Hun personeel heeft zich massaal gemobiliseerd, zo blijkt.

Behalve de TEC en ArcelorMittal liggen ook bedrijven stil zoals Techspace Aero, FN Herstal, Kabelwerk in Eupen en Spa Monopole. De productie ondervindt hinder bij onder andere CMI in Seraing, Knauf in Engis, TNT in Grâce-Hollogne, Ter Beke in Wanze en Malysse in Villers-le-Bouillet. Hinder is er in het Luikse ook in de distributiesector, bij bedrijven zoals Ikea en Primark. Heel wat scholen ondervinden ook hinder doordat leerkrachten beslisten om deel te nemen aan de betoging.