ABVV over rellen: "Gestart na infiltratie van buitenaf"

Voor het ABVV en de andere bonden moet het een ultiem moment de gloire worden: een van de grootste betogingen van de laatste jaren. "Dan is het extra spijtig dat dit gekaapt wordt", klinkt het bij Rudy De Leeuw. Door wie dan? Door "hooligans van buitenaf", klinkt het bij het ABVV. Het ACV en het VSOA distantiëren zich van het geweld.

Nog terwijl Rudy De Leeuw bezig was aan zijn speech, waren (en zijn) in de belendende straten relletjes aan de gang. Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur ging het om tweehonderd Antwerpse dokwerkers. 

Zo klinkt het bij het ABVV, in de onmiddellijke omgeving van voorzitter Rudy De Leeuw: "Alles is begonnen met een provocatie door de ordediensten. Er is een kat-en-muis-spel met enkele tientallen havenarbeiders ontstaan, en spijtig genoeg hebben ze zich daaraan laten vangen. Waarop het ontaard is."

Maar dàt het ontaard is, ligt niet aan de dokwerkers, klinkt het bij het ABVV. "Mensen van buitenaf hebben onze organisatie geïnfiltreerd. Wie dat zijn, weten we niet. Een bende hooligans die komen betogen om rel te schoppen, vermoeden we. We vinden het bijzonder spijtig dat zij op deze manier zo'n succesvolle betoging proberen te kapen."

De christelijke vakbond ACV veroordeelt alle geweld en vandalisme in een tweet. Volgens het ACV wordt een krachtig en belangrijk signaal van 120.000 betogers zo gediscrediteerd. "Jammer voor de mensen die voor een eerlijke zaak hier naar Brussel komen", reageert Jan Vercamst van het VSOA.