Akkoord over overgangsperiode van 1 jaar in Burkina Faso

In Burkina Faso hebben de politieke leiders eensgezindheid bereikt over een overgangsperiode van een jaar en verkiezingen in november 2015. Er is wel nog geen akkoord over wie het overgangsbestuur zal leiden.
Legerleider Isaac Zida is voolopig de interimleider.

De leiders van de Burkinese politieke partijlen hielden gisteren crisisoverleg in de hoofdstad Ouagadougou. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van civiele organisaties en stamhoofden aanwezig. De presidenten van Ghana, Nigeria en Senegal bemiddelden in het overleg.

Uit de onderhandelingen is gekomen dat er een overgangsperiode van een jaar zal zijn. Voorlopig is het bestuur in handen van legerleider Isaac Zida, nadat president Blaise Compaoré vorige week het land was moeten ontvluchten voor het volksprotest. Hij verblijft momenteel in buurland Ivoorkust.

Het leger heeft van de Afrikaanse Unie twee weken de tijd gekregen om de macht over te dragen aan een civiele leider. Zo niet, riskeren ze sancties. De politieke partijen zijn het echter nog niet eens over wie het overgangsbestuur zal leiden. In de mededeling die is verspreid na het overleg, staat enkel dat het om een "prominente burgerlijke persoonlijkheid" moet gaan, geen militair dus.