Bekende wegpiraat veroordeeld tot 12 maanden cel

Een 50-jarige wegpiraat uit Sint-Genesius-Rode is door de Hasseltse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot 12 maanden effectieve celstraf wegens kwaadwillige verkeersbelemmering en weerspannigheid tegen twee politie-inspecteurs van de zone West-Limburg.

Op 5 april 2013 pestte de man met zijn BMW M3 een bestuurder op de E314 in Halen. Hij wilde zelfs verhinderen dat het slachtoffer de afrit kon nemen. Op 16 september 2013 ging hij te keer tegen twee agenten van de politie West-Limburg, die hem en een vriendin wilden controleren omdat ze met de BMW op een inbraakgevoelige plek stonden.

De BMW-bestuurder dook al enkele keren op in filmpjes over verkeersagressie op het internet. Eind vorig jaar haalde zo'n filmpje de nationale media. Het slachtoffer van de feiten van 5 april 2013 had indertijd al bij de politie een klacht ingediend. De veroordeelde bestuurder haalde hem langs rechts in omdat hij volgens hem niet snel genoeg een vrachtwagen voorbijreed. Vervolgens hield hij gelijke snelheid met de vrachtwagen, zodat de jongeman uit Heverlee niet kon passeren. De vijftiger ging zeven keer bruusk op zijn rem staan, waarbij het slachtoffer maar nipt een aanrijding kon vermijden. Een trucker, die alles zag gebeuren, kon de BMW klemrijden, maar de man vluchtte achteruit weg via de pechstrook.

Bij de politiecontrole in Lummen draaide hij zichtbaar geïrriteerd het autovenster een stukje omlaag en zei: "Stuur het pv maar op. We zijn gynaecologen en zitten in vergadering''. De bestuurder weigerde ook zijn identiteitskaart boven te halen. De procureur had de man graag persoonlijk op de zitting aangepakt, maar hij daagde niet op. Hij kan wel nog verzet aantekenen.