Bronks wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuureducatie

Het theaterhuis Bronks in Brussel heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuureducatie gewonnen. "Bronks inspireert, wekt verwondering op, doet lachen, huilen, stilstaan, houdt een spiegel voor... en niet alleen bji kinderen en jongeren, maar evengoed bij volwassenen", motiveert Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Het Brusselse jongerentheater Bronks is de laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuureducatie. De onderscheiding is uitgereikt in het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Daarkom in Brussel. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.500 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre verbonden.

Door expliciet en van bij de oprichting te kiezen voor structurele inbedding van cultuureducatie in de hele werking slaagt Bronks er in om op plezierige, eigenzinnige, kritische, duurzame, zelfs absurde manieren kinderen en jongeren en ook volwassenen de hedendaagse complexe werkelijkheid te laten ervaren, motiveert de jury van de Cultuurprijs voor Cultuureducatie.

"De jury apprecieert de weinig betuttelende aanpak van kinderen en jongeren in de producties, die nooit synoniem staan met louter entertainment, maar stof tot nadenken bieden", klinkt het.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz vindt Bronks een mooie winnaar. "Bronks inspireert, wekt verwondering op, doet lachen, huilen, huiveren, stilstaan, houdt een spiegel voor... en niet alleen bij kinderen en jongeren, maar evengoed bij volwassenen. Deze Vlaamse Cultuurprijs beloont het doorzettingsvermogen en enthousiasme van Oda Van Neygen en haar voltallige ploeg", aldus Gatz.