CEO Belfius: "Fusie grootbanken zal leiden tot sociaal bloedbad"

Marc Raisière, de CEO van Belfius, zegt dat een fusie tussen twee grootbanken onvermijdelijk gepaard zal gaan met een sociaal bloedbad. Hij reageert daarmee op de uitspraak van Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, dat er een grootbank te veel is in België.
Marc Raisière, de CEO van Belfius.

Raisière nodigde gisteravond de pers uit om de mogelijke toekomstscenario's voor Belfius toe te lichten. De bank, die voortkwam uit het Dexia-debacle, is momenteel voor 100 procent in handen van de Belgische staat.

Hij reageert daarmee op de uitspraak van Luc Coene. Die had zaterdag in een interview met zakenzender Kanaal Z gezegd dat vier grootbanken in ons land er minstens één te veel is. Aangenomen wordt dat hij daarmee doelde op Belfius, de enige van de vier die in handen is van de staat. De andere grootbanken zijn Paribas Fortis, KBC en ING België. De nieuwe minister van Financïen, Johan Van Overtveldt (N-VA), had eerder al gezegd dat Belfius op termijn geprivatiseerd moet worden.

Vier mogelijke scenario's

Raisière stak van wal dat hij "niet alles begrepen had" van het interview met Coene. Eén grootbank minder komt volgen de Belfius-CEO neer op een fusie tussen twee grootbanken, want bij een overname door een buitenlandse bank zullen er immers nog steeds vier grote spelers zijn, luidde het.

De CEO lichtte daarop de vier mogelijke toekomstscenario's voor Belfius en hun mogelijke gevolgen toe: een fusie met een andere grootbank, overname door een buitenlandse bank, een status quo en een beursintroductie, genre Belgacom of bpost. Zelf spreekt de Belfius-top geen voorkeur uit. "Onze rol als management is er voor te zorgen dat elk van die vier scenario's mogelijk is", aldus de topman. "Ik suggereer niet wat de goede oplossing is. We worden betaald om alle opties aan de regering te geven."

"Concurrentie is een goede zaak"

Over een fusie was Raisière duidelijk over de gevolgen. "Wanneer je het over het schrappen van een bank hebt, spreek je van een fusie, en dat zal niet zonder sociaal bloedbad gaan." Wanneer de bank in buitenlandse handen zou komen, waarschuwde de CEO dat het beslissingscentrum van de bank uit België kan verdwijnen. Volgens Raisière is concurrentie op de markt voorts "een goede zaak". De discussie over het aantal banken - of er nu drie of vier grootbanken zijn naast de meer dan 30 kleine spelers - begrijpt de CEO dan ook niet goed.

Een beursgang kan toelaten dat de overheid beslissingsmacht kan behouden bij Belfius, maar dat de bank ook toegang heeft tot de financiële markten. Een beursgang zou het business-model van Belfius niet veranderen, klonk het. Het jaarlijkse dividend voor de overheid zou dan wel lager zijn.

"Nog minimum 2 jaar nodig"

Volgens Raisière zal Belfius sowieso nog minimum twee jaar nodig hebben "om meerwaarde te creëren" voor de overheid, gezien het dossier Arco en de afbouw van de risicoportefeuille (een erfenis van Dexia) die nog verdergezet moet worden. De bank herhaalde dan ook de doelstellingen, met onder meer een winst van ongeveer 600 miljoen euro uit de commerciële activiteiten (2013: 508 miljoen euro).