Directeur M HKA curator van Moskou Biënnale 2016

Bart De Baere, de directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), is door de Moskou Biënnale gevraagd om curator te worden van de volgende editie van het belangrijke Russische kunstevenement in 2016. De Baere heeft naar eigen zeggen de uitnodiging aanvaard, hoewel de (geo)politieke en culturele relaties met Rusland momenteel gespannen zijn.

"Maar precies dat is het moment waarop men zich moet afvragen of men zijn engagement wil laten hangen", stelt Bart De Baere over de opdracht in Rusland.

Volgens De Baere is het "beter dat er een publieke ruimte voor hedendaagse kunst blijft van waaruit de toekomst kan worden gedacht, dan dat die verdwijnt door de krachten van het moment." Het M HKA heeft zelf een ruime collectie uit de voormalige Sovjet-Unie en beschouwt zichzelf ook als een echt "Euraziatisch" museum met als doel onder meer eventuele angst vanuit Europa voor Rusland en Azië weg te nemen.

"Het thema van de biënnale is 'een progressief Europa', met Moskou als ontmoetingsplaats tussen Europa en Azië", gaat De Baere verder. "En dat met kunstenaars die elk hun wereldbeeld meebrengen."

De Moskou Biënnale werd in 2005 voor het eerst georganiseerd. De curatoren van de voorbije edities waren onder meer de Duitser Peter Weibel van het ZKM-museum in Karlsruhe, de Fransman Jean-Hubert Martin (voormalig curator van het Centre Pompidou) en de Belgische Catherine de Zegher, momenteel directeur van het MSK in Gent. De volgende editie opent in principe op 17 september 2016.