Elf verdachten voor de rechter in zaak-Jonathan Jacob

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft elf verdachten naar de correctionele rechtbank van Antwerpen verwezen in de zaak rond het overlijden van Jonathan Jacob (26). Het gaat om de acht politiemensen van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), de commissaris die het BBT had opgetrommeld en de toenmalige directeur en een psychiater van Broeders Alexianen in Boechout.

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen hij op 6 januari 2010 werd opgepakt. Het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout wilde hem niet opnemen, omdat hij zich agressief opstelde. Hij belandde in een politiecel in Mortsel.

Een politiecommissaris haalde het BBT van de lokale politie van Antwerpen erbij om hem in bedwang te houden, zodat een arts hem een kalmerend spuitje kon geven. De tussenkomst van het BBT verliep echter niet zonder slag of stoot en Jonathan stierf in de cel.

Bijkomend onderzoek in zaak-Jan Jacob

De raadkamer in Antwerpen heeft zich donderdag nog niet over de zaak van vader Jan Jacob kunnen buigen. Die moet beslissen of hij vervolgd wordt voor het lekken van het dossier van zijn zoon aan de pers.

De advocaat van het Bijzondere Bijstandsteam vraagt bijkomend onderzoek, gisteren heeft hij daartoe een verzoekschrift ingediend. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het parket is alvast geen vragende partij om Jan Jacob te vervolgen.
Het ziet onvoldoende bezwaren tegen hem. De vader heeft het onderzoek niet gehinderd met het lekken van de beelden en ook de privacy van de agenten werd niet geschonden.