Facebook wil met nieuwe app geld inzamelen voor ebola-aanpak

Facebook heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee surfers met een simpele klik geld kunnen doneren ten voordele van de strijd tegen ebola. Het mediabedrijf stuurt ook 100 communicatiesatellieten naar het getroffen gebied in West-Afrika. Facebook wil op die manier het lokale internet- en telefoonnetwerk een boost geven.

Volgens Facebook zullen surfers de komende week de vraag krijgen of ze geld willen storten. Gebruikers hebben de keuze uit drie goede doelen die zich inzetten voor de bestrijding van ebola. Facebook zegt dat ze bewust gekozen hebben voor internationale organisaties zoals het Rode Kruis, zodat giften van over de hele wereld goed terechtkomen.

Facebook hoopt dat deze applicatie veel geld oplevert Grote inzamelacties ten voordele van de ebolabestrijding blijven voorlopig achterwege. In totaal heeft het Amerikaanse Rode Kruis tot nu toe 3,7 miljoen dollar opgehaald. In vergelijking met de grote solidariteitsacties na de aardbeving in Haïti (486 miljoen dollar) of tyfoon Haiyan (88 miljoen dollar) is dat een peulenschil.

Communicatiesatellieten en een cheque van de baas

Los van de oproep om geld in te zamelen doet Facebook als bedrijf ook een duit in het zakje. Er zijn 100 communicatiesatellieten overgebracht naar Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Op die manier moet het voor buitenlandse hulpverleners makkelijker worden om toegang te krijgen tot informatie en contact te houden met het thuisfront. Ebolapatiënten die in quarantaine worden geplaatst, kunnen via de satellieten toch in contact blijven met familie en vrienden.

De strijd tegen ebola houdt Facebook-CEO Mark Zuckerberg erg bezig. "We moeten ebola op korte termijn onder controle krijgen, zodat de ziekte zich niet verder kan verspeiden. Het mag geen globale gezondheidscrisis worden die we decennialang op grote schaal moeten bestrijden, zoals HIV", zo schreef hij vorige maand nog op zijn eigen Facebookpagina. Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben zelf 25 miljoen dollar gedoneerd.