Gents schepencollege keurt kort geding tegen afschakelplan goed

Het Gentse schepencollege heeft vandaag de beslissing goedgekeurd om een kort geding aan te spannen tegen het afschakelplan zoals het nu voorligt. Gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers heeft een dossier met opmerkingen van 180 Gentse havenbedrijven overgemaakt aan de drie bevoegde ministers.

Het Gentse schepencollege heeft de juridische dienst van de stad en zijn advocaten de opdracht gegeven om de procedure voor een kort geding op te starten. Het is nog niet duidelijk wie precies gedagvaard wordt en welke dwangsom er geëist wordt om de Gentse haven te vrijwaren.

De Gentse burgemeester Termont had eerder al laten verstaan dat hij snel een gerechtelijke procedure wilde opstarten om geen tijd te verliezen, als de procedure via de gouverneur en de ministers tijd in beslag zou nemen

Los van het kort geding heeft Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers donderdag een dossier met opmerkingen van 180 Gentse havenbedrijven verstuurd naar de federale ministers van Binnenlandse Zaken, Economie en Energie. Gebaseerd op een bepaling uit het KB van 2005 vraagt Briers om de Gentse haven uit het afschakelplan te halen omwille van veiligheidsredenen.

Momenteel ligt het grootste deel van de Gentse haven in zone 6, wat betekent dat die bij een dreigend stroomtekort eerst zou worden afgeschakeld.