Hollande wil geen tweede mandaat als werkloosheid blijft stijgen

De Franse president François Hollande bevestigt dat hij onverminderd doorgaat met zijn hervormingsplannen. In een interview met de commerciële zender TF1 zegt hij wel dat hij geen kandidaat is voor een tweede ambtstermijn als hij er tegen 2017 niet in slaagt de werkloosheid terug te dringen.

"Als ik daar tegen het einde van mijn mandaat niet in slaag, denkt u dan dat ik mij nog tot de Fransen zal wenden? De Fransen zouden dat niet aanvaarden, en gelijk hebben ze", zegt Hollande.

Tijdens de tweede helft van zijn ambtstermijn wil Hollande naar eigen zeggen tot het uiterste gaan om het land te hervormen.

De populariteit van de Franse president staat op een historisch dieptepunt. Het overheidstekort blijft gigantisch groot, de werkloosheid staat op een historisch record (3,4 miljoen werklozen), hij blijft geplaagd worden door verhalen over zijn privé-leven en nu is er ook heisa over de dood van een milieu-activist en zijn laattijdige reactie daarop.