Marc Coucke verkoopt Omega Pharma aan Perrigo voor 3,6 miljard euro

Het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Perrigo koopt Omega Pharma van Marc Coucke over 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro schuld. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Coucke krijgt 620 miljoen euro in cash en voor hetzelfde bedrag Perrigo-aandelen.

"Historisch moment. Fier en gelukkig!" Op die manier kondigde CEO Marc Coucke op Twitter aan dat "zijn" Omega Pharma vanaf nu deel uitmaakt van Perrigo (zie ook onderaan). De deal komt niet uit de lucht vallen. Vorige week meldden bronnen aan het financiële agentschap Bloomberg dat er gesprekken aan de gang waren tussen de farmabedrijven.

Afgelopen zomer doken al eens berichten op dat Coucke Omega Pharma van de hand zou doen, maar de zakenman ontkende toen. Nu is de verkoop dus wél een feit. Perrigo, net als Omega Pharma gespecialiseerd in vrij verkrijgbare farmaceutische producten en generische geneesmiddelen, heeft 3,6 miljard euro over voor Omega Pharma, inclusief 1,1 miljard euro schuld. Dankzij de overname krijgt Perrigo een stevige voet aan de grond in Europa.

Omega Pharma, een grote speler op de markt

Omega Pharma, met hoofdkwartier in Nazareth, werd 27 jaar geleden uit de grond gestampt door Marc Coucke. Het bedrijf groeide tot een grote speler op de markt. Het is momenteel actief in tientallen Europese landen en heeft zowat 2.500 werknemers op de loonlijst staan. Van 1999 tot 2012 stond het genoteerd op de beurs. Toen Coucke Omega Pharma van de beurs haalde, werd het gewaardeerd op zo'n 848 miljoen euro.

Het bedrijf was in 2013 goed voor een operationele winst van 137,7 miljoen euro (+11 procent). De (netto-)omzet klom 16 procent naar 1,2 miljard euro. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte Omega Pharma volgens Bloomberg een winst van 130,1 miljoen euro. Dat is een stijging met liefst 60% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Coucke krijgt mooi bedrag in handen

Perrigo betaalt 75 procent van de 2,5 miljard euro in cash en de rest in aandelen (zo'n 5 miljoen). Die nieuwe aandelen zijn enkel voor Coucke bestemd, meldt De Tijd. Coucke bezit de helft van de aandelen van Omega Pharma. De andere aandeelhouders - de investeringsfondsen Waterland, Hamilton Lane, HarbourVest en StepStone, maar ook een 20-tal managers - krijgen alles op de bank gestort.

Coucke krijgt 620 miljoen euro in cash en voor hetzelfde bedrag Perrigo-aandelen. Wat hij met het geld zal doen, is nog niet duidelijk. Wel heeft hij de voorbije maanden al fors geïnvesteerd, onder meer in het Leuvense bedrijf Option en in de eersteklasser KV Oostende, waar hij voorzitter is. Hij krijgt ook een zitje in directiecomité van Perrigo.

Meest gelezen