Michel roept op tot sereniteit, respect en dialoog

Premier Charles Michel veroordeelt het "onaanvaardbare" geweld aan het einde van de nationale betoging in Brussel en roept op tot sociaal overleg. Tegen RTL-TVI en VTM zei hij wel dat de plannen voor een indexsprong behouden blijven.

De premier roept op tot sereniteit, wederzijds respect, luisterbereidheid en dialoog. Alleen dan kunnen in België de nodige hervormingen doorgevoerd worden en kunnen de bedrijven meer jobs creëren, zegt hij. "We willen ons sociaal model beschermen om de pensioenen en de sociale zekerheid te kunnen blijven betalen."

Michel verwijst ook naar de ontmoeting die het kernkabinet na afloop van de betoging had met de vertegenwoordigers van de vakbonden. Hij zei ook dat de indexsprong blijft omdat dit in het regeerakkoord staat.

Nog volgens de premier is de onderhandelingsruimte "enorm", onder meer over de invoering van de pensioenhervorming en de arbeidsmarkt. "Ik denk ook aan allen die niet betoogd hebben en vinden dat er nood is aan stabiliteit. Daarom wil de regering de kans geven de hervormingen op te starten met respect voor het sociaal overleg."