Oliver Stone wil de "in het Westen gedemoniseerde" Poetin interviewen

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone wil de naar eigen zeggen "in het Westen gedemoniseerde" Russische president Vladimir Poetin interviewen. Dat heeft de drievoudige Oscarwinaar zelf bekendgemaakt tijdens een interview.
AP2009

Stone wil in zijn film het standpunt van Poetin tonen, dat ze in Amerika volgens hem niet willen horen. Dat idee komt er nadat hij dinsdagavond Poetin heeft ontmoet in een theaterzaal in Moskou.

De politiek geëngageerde cineast heeft in het verleden al vaker de uit het standpunt van Washington "foute" mensen gesteund, onder wie Wikileaks-stichter Julian Assange, de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Cubaanse (oud-)leider Fidel Castro.

Eind september haalde hij zich weer de banbliksems over zich door de verdediging van Poetin op zich te nemen in de kwestie van de Krim. Hij is, niet als enige, van oordeel dat de Oekraïense crisis is uitgelokt door en/of het resultaat is van een strategie van de Navo om opnieuw wat dichter richting Russische grens op te schuiven. Die uitbreiding druist in tegen de belofte die toenmalig Sovjetpresident Gorbatsjov bij de Duitse hereniging is gemaakt, als zou de Navo geen centimeter naar het oosten opschuiven.

Over die Oekraïense crisis coproduceert Stone met Oekraïners een documentaire onder de titel "Ukraine on Fire". Het is voor die documentaire dat hij Poetin wil interviewen.