Recordbedrag voor doek van Manet bij Christie's

Tijdens de herfstveiling bij Christie's in New York is "Le printemps" voor 52 miljoen euro verkocht. Dat is een record voor een doek van de Franse impressionist Edouard Manet. De veiling bij Christie's was goed voor een omzet van 132 miljoen euro. Gisteren beleefde concurrent Sotheby's een recordveiling met impressionistische en moderne kunst met een omzet van 337 miljoen euro.

Tijdens de herfstveiling van impressionistische kunst bij veilinghuis Christie's in New York is het doek "Le printemps" van Edouard Manet voor 52 miljoen euro van eigenaar veranderd. Het doek haalde de hoogste prijs ooit voor een werk van de Franse impressionist.

Het vorige recordbedrag voor een werk van Manet was 26,5 miljoen euro. Dat bedrag werd in 2010 betaald voor het "Zelfportret met palet" van de Franse schilder.

De veiling van impressionistische kunst bij veilinghuis Christie's heeft in totaal 132 miljoen euro opgebracht. Dat is bijna tien miljoen euro meer dan de geschatte opbrengst van de verschillende stukken.

Het beeld "Stelle III" van Alberto Giacometti bracht net geen 8 miljoen euro op. Dat is meer dan de geschatte waarde van het kunstwerk, maar slechts een tiende van het recordbedrag dat gisteren werd neergeteld voor het beeld "Chariot" op de veiling bij Sotheby's.

De herfstveilingen bij Sotheby's en Christie's gaan volgende week door met de verkoop van naoorlogse en hedendaagse kunst. De voorbije jaren waren die veilingen nog lucratiever dan de voorheen dominante veilingen van impressionistische en moderne kunst.