Restauratie "Lam Gods" neemt anderhalf jaar extra in beslag

De restauratie van het "Lam Gods" zal anderhalf jaar langer duren en 480.000 euro extra kosten. Dat schrijft De Gentenaar en bevestigt het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). De extra tijd en het extra geld komt er omdat de recent ontdekte overschilderingen op de buitenpanelen van het schilderij "De aanbidding van het Lam Gods" verwijderd moeten worden.

In juni maakten restaurateurs bekend dat er zowat op de helft van de buitenpanelen overschilderingen gevonden werden. Die willen ze verwijderen om de uitzonderlijke kwaliteit van het werk terug te geven. "Er is een zodanig grote hoeveelheid aan informatie vrijgekomen, vooral door de zeer intensieve studie, visueel maar ook op basis van niet-destructieve onderzoeksmethoden", zegt Christina Ceulemans, waarnemend directeur van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK).

"Het eindresultaat zal een spectaculaire verandering zijn. Het weghalen van het vernis gaf al een zeer grote verbetering wat betreft kleurintensiteit. Door de overschilderingen weg te halen, zullen ook de verschillen tussen de panelen verdwijnen, het geheel wint erbij."

Meerkost

De meerkost die bij de restauratie komt kijken zal voor 80 procent, ruim 380.000 euro, gefinancierd worden door Vlaanderen. Ministers Sven Gatz (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) maken daarvoor elk 190.000 euro vrij. De rest wordt bijgepast door het fonds Inbev-Bailliet Latour.

De restauratiewerken, die twee jaar geleden startten, zouden normaal eind oktober afgerond moeten zijn. Daar komt nu anderhalf jaar extra bij, waardoor de (voor nu geplande) tweede fase pas in het voorjaar van 2016 kan starten.

De restauratie van het werk werd vóór de werken op 1,2 miljoen euro begroot. Eerder al gaf Vlaams minister Bourgeois al 150.000 euro extra om de originele lijsten te restaureren.