Vakbonden en regering zitten samen na de betoging

Om 17 uur, na afloop van de grote betoging in Brussel, zitten de regering en de vakbonden samen op het kabinet van premier Charles Michel (MR). De regering had de bonden uitgenodigd om "de dialoog verder te zetten" en zij zijn daarop ingegaan. Of dit nu goed nieuws betekent voor het sociaal overleg, is nog onduidelijk, want de bonden spreken forse taal in de marge van de betoging. Indien de regering niet luistert naar hun eisen, komen er nieuwe acties.

Het geplande overleg zal plaatsvinden met het voltallige kernkabinet, met naast de premier dus ook de vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD), Jan Jambon (N-VA), Didier Reynders (MR) en Kris Peeters (CD&V). Die laatste had vanmorgen al duidelijk gemaakt dat hij zo snel mogelijk rond de tafel wil zitten met de vakbonden.

Een gebaar van toenadering langs regeringskant dus. Kris Peeters zei vanmorgen ook dat er nog onderhandelingsmarge is, bijvoorbeeld over het pensioenplan. "Ik ga ervan uit dat we na de actie van vandaag rond de tafel kunnen zitten om daar effectief een antwoord te bieden op de vragen en de ongerustheid", aldus Peeters. "Alleen rond de tafel zijn er oplossingen te vinden, niet op straat."

"Het regeerakkoord is een kader, daarbinnen is overleg mogelijk", vulde N-VA-vicepremier Jan Jambon aan. Maar de essentie van het akkoord staat dus niet ter discussie. Zo moet de indexsprong hoe dan ook behouden blijven. "De indexsprong moet het mogelijk maken dat we in dit land de loonkosten kunnen verlagen en dat we in dit land opnieuw jobs kunnen creëren en behouden. Ik denk dat dat belangrijk is voor de werkgevers maar vooral voor de werknemers.”

"Ik heb de indruk dat ze het nog niet goed begrepen hebben"

Of dat voldoende is voor de vakbonden om het sociaal overleg op te starten en de geplande stakingen te vermijden, is twijfelachtig. “Het hangt van de regering af”, zegt ACV-topman Marc Leemans. “Zij moeten goed luisteren naar dit signaal en ik heb de indruk dat ze het nog altijd niet goed begrepen hebben, als ze zeggen dat ze het willen uitleggen. Alsof de mensen het niet begrepen hebben. Ze zijn niet zot, ze zijn het wel zat.”

Leemans en de andere toplui van de bonden voelen zich duidelijk gesterkt door de grote opkomst vanmiddag. Ze willen forse ingrepen in het regeerakkoord, wat voor de regering tot nog toe onbespreekbaar was. “Er moeten vrije onderhandelingen komen”, zegt ACLVB-topman Jan Vercamst. “We moeten kunnen praten via het sociaal overleg over de koopkracht, de index moet van tafel en de tax-shift moet er komen”, zegt hij.

ABVV-topman Rudy De Leeuw heeft het over een “Monaco-regering”, die “een asociaal beleid voert dat de koopkracht van de mensen ondermijnt, waarbij alle inspanningen van één kant komen en de grote fortuinen zich wegsteken in in Luxemburg”. SP.A-voorzitter Bruno Tobback benadrukt dat de acties vandaag breed gedragen worden. “Dit gaat over meer dan alleen vakbondsmilitanten.”

"Men heeft geweigerd om in debat te gaan"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt wees vanmorgen nogmaals de vakbonden aan als de verantwoordelijken voor de impasse. "Men heeft geweigerd om in debat te gaan. Men doet ook moeilijk om in discussie te gaan met de regering, al wekenlang. Je moet niet komen janken dat er geen overleg is, als je zelf weigert in overleg te gaan", zei hij in "De ochtend". Hij liet weten dat hij open blijft staan voor overleg.

Leemans toonde zich voor de grote betoging overigens ook al erg strijdvaardig. "Alles is voor rekening van de gewone man. De indexsprong is niets anders dan een eenzijdig opgelegde pure belasting. Het is een gift aan de werkgevers", zei hij toen. De betoging is volgens hem niet alleen een neen aan de regering, "maar ook aan de werkgever, die met geen enkel engagement komt".

"Niet doof zijn voor 120.000 betogers"

Na het einde van de betoging hebben de vakbonden al laten weten dat er meer acties en mobilisaties zullen komen "als de regeringsplannen niet fundamenteel worden herzien".

De vakbonden vragen de federale regering om de geplande indexsprong weer in te trekken, en garanties te geven over de sociale zekerheid en een rechtvaardige fiscaliteit. Dat heeft Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV, laten weten nog voor het overleg met de regering van start ging.

De regeringsteksten moeten "fundamenteel worden herzien", zei ook Olivier Valentin, algemeen secretaris van de liberale vakbond. "De regering kan niet doof zijn voor deze 120.000 betogers", aldus Valentin.