Waarom komen mensen vandaag massaal op straat?

Momenteel trekken meer dan 100.000 betogers door de straten van Brussel. De betoging richt zich in de eerste plaats tegen de besparingsplannen van de federale regering, maar ook de besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering worden op de korrel genomen.

De NMBS verkocht meer dan 80.000 speciale tickets die de betogers vandaag tegen een voordelig tarief naar de hoofdstad moesten brengen. Meer dan 100.000 mensen komen vandaag op straat in Brussel. Maar waarom laten zoveel mensen nu hun stem horen?

De manifestatie richt zich in de eerste plaats tegen de besparingsplannen van de federale regering. "Deze regering heeft een onevenwichtig en asociaal beleid op tafel gelegd dat de koopkracht van de mensen ondermijnt en waar de inspanningen van één kant komen", zegt Rudy De Leeuw, de topman van de socialistische vakbond ABVV. "De grote vermogens steken zich intussen warmpjes weg in Luxemburg", voegt hij er fijntjes aan toe.

"Jammer genoeg moeten we tot deze sociale actie overgaan, en het zal niet genoeg zijn. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de regering en de werkgevers", aldus De Leeuw. Op straat komen was de enige optie, klinkt het. "Wij hebben geen andere keuze meer, omdat er door de indexsprong elk jaar opnieuw 2,6 miljard euro gestolen wordt van de bevolking, terwijl de dividenden stijgen en terwijl er 250 miljard cash in de ondernemingen zit. Dit is een Monacoregering: zij rijden voor de rijken en de werkgevers zitten in een zetel. Wij moeten dan op straat komen om de zaken te veranderen."

 • De regering-Michel gaat de lonen twee jaar bevriezen en een indexering van 2% overslaan. Wie werkloos is, moet extra inleveren, zeggen de bonden. Wie wel een baan heeft, zal langer moeten werken en minder mogen pauzeren tijdens zijn loopbaan, klinkt het.
   
 • Daar komt nog bij dat overheidsdiensten het met minder personeel moeten doen en zwaar moeten besparen.

"Mensen zijn niet zot, mensen zijn het zat"

Het evenwicht is totaal zoek, waarschuwde Marc Leemans van de christelijke vakbond ACV voor aanvang van de betoging. "Dit is echt een sociaal bloedbad. De last wordt eenzijdig en uitsluitend gelegd op de rug van de gewone gezinnen, en daartegenover staat geen enkele duit in het zakje van de grote inkomens, van de vermogens."

De mensen komen massaal op straat "omdat zij duidelijk willen maken dat ze kwaad zijn, dat ze ongerust zijn, dat ze niet pikken wat nu gebeurt. Mensen zijn niet zot, ze begrijpen wat gebeurt, maar mensen zijn het zat", aldus Leemans.

Niet alleen de federale regering wordt met de vinger gewezen, ook de besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering worden onder vuur genomen. Op die manier pluimt ook de Vlaamse regering de gewone man, vinden de bonden.

 • Onder de regering-Bourgeois krijgt een gemiddeld gezin minder kinderbijslag
   
 • Crèches en onderwijs worden duurder, zowel het kleuter-, basis- en hoger onderwijs
   
 • Onder de nieuwe Vlaamse regering wordt ook het openbaar vervoer duurder
   
 • De energiefactuur gaat eveneens de hoogte in.
   

De betoging is niet alleen een neen aan de regering, benadrukt Leemans, "maar ook aan de werkgever, die met geen enkel engagement komt."