106 ex-generaals roepen Israël op tot vrede

In Israël hebben 106 gepensioneerde generaals en toplui van de veiligheidsdiensten premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om "een echt diplomatiek proces op te starten om te komen tot een vredesregeling met de Palestijnen".

Het gaat om het grootste gemeenschappelijke protest van de leger- en veiligheidstop ooit in de geschiedenis van Israël. De open brief werd ondertekend door 106 generaals op rust en gewezen toplui van de geheime dienst Mossad en de politie. 

Het gaat om een initiatief van generaal Amnon Reshef, een voormalig topman van de pantsereenheden. Die zegt dat hij het "beu is om om de haverklap een oorlog uit te vechten in plaats van een echte vredesinspanning te doen op basis van een Saudisch vredesvoorstel (uit 2002, nvdr.)".

Concreet vinden de generaals dat premier Netanyahu (links) te weinig leiderschap toont en meer bekommerd lijkt om zijn eigen politiek overleven en dat van zijn regering. Ze roepen de premier dan ook op om "nu leiderschap te tonen" en "de weg op te gaan van een tweestatenoplossing met Israël en Palestina naast elkaar". Als Netanyahu dat niet doet, moet hij opstappen, aldus de generaals.

Israël beschikt over voldoende kracht en middelen om veilig te blijven, ook met een Palestijnse staat naast zich, vinden ze. Tegelijk vragen ze de regering om bemiddeling van Egypte en Saudi-Arabië te aanvaarden. Die hebben meer invloed op de Palestijnen dan wij, aldus de generaals. Ze wijzen ook op de groeiende chaos in het Nabije Oosten die de noodzaak onderlijnt van een regeling tussen Israël, de Palestijnse overheid en de gematigde Arabische landen.

De brief komt slechts enkele dagen nadat een Amerikaanse topambtenaar in een krant Netanyahu "een lafaard" genoemd had omdat hij enkel bezorgd was over zijn eigen politieke carrière.

Saudisch initiatief als uitgangspunt?

Het Saudische voorstel waar generaal Reshef naar verwijst, dateert uit 2002 en is sindsdien wel aangepast. Het werd goedgekeurd door bijna alle lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC); enkel Iran onthield zich, maar stemde niet tegen.

Het voorstel biedt Israël volledige diplomatieke erkenning en normale relaties aan in ruil voor de Israëlische terugtrekking naar de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, maar laat ruimte voor een uitwisseling van grondgebied in onderhandelingen met de Palestijnen en een oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

Minister Bennett wil "een offensief in Jeruzalem"

De open brief is opvallend, te meer omdat die niet uitgaat van de vredesbeweging maar van mensen die een lange traditie en ervaring hebben in oorlogen en strijd tegen terreur.

Aan de andere kant van het spectrum heeft de ultranationalistische minister van Economie Naftali Bennett ook druk uitgeoefend op Netanyahu, maar dan in omgekeerde wijze.

Volgens Bennett is Israël tijdens de voorbije rellen op de Tempelberg in Jeruzalem veel te defensief opgetreden. Hij pleit voor niet minder dan een "militair offensief" in Jeruzalem om de onlusten daar de kop in te drukken. Veel ruimte voor overleg laat Bennett ook niet, want hij heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas "een terrorist" genoemd.

Bennett -een gewezen militair van specialforceseenheden en IT-zakenman- heeft een belangrijk gewicht in de regering-Netanyahu. Zijn rechtse partij HaBayit HaYehudi ("Joods Huis") heeft vorig jaar 19 zetels gewonnen in het Israëlische parlement. Bennett is hevig gekant tegen een Palestijnse staat en wil grote delen van de Westelijke Jordaanoever annexeren.

Meest gelezen