"België is een fiscale oase"

Marc Coucke die geen cent belastingen moet betalen op de meerwaarde van zijn aandelen bij de verkoop van zijn bedrijf: het leidde tot heel wat kritiek. Maar hoe kan dat eigenlijk? "België is op dat vlak een fiscale oase", zegt professor Michel Maus in "Terzake".

Marc Coucke kreeg gisteren en vandaag de wind van voren. Op de meerwaarde van zijn aandelen bij de verkoop van zijn bedrijf -Omega Pharma- moet hij geen belastingen betalen. Ongehoord vinden velen, maar de topman kan er weinig aan doen. "Er zijn uitzonderingen, maar zowel voor particulieren als voor vennootschappen is de meerwaarde op aandelen meestal vrij van belastingen", zegt Maus.

"België is eigenlijk een fiscale oase", gaat hij voort. "In veel andere Europese landen is er wel een meerwaardebelasting. Er is een reden waarom heel wat rijke Fransen en Nederlanders naar ons land komen om aandelentransacties te doen."

Coucke ging in de loop van vandaag ook zelf in de verdediging. Volgens hem zijn de belastingen op arbeid en de loonkosten in ons land veel te hoog. Hij heeft naar eigen zeggen al genoeg belastingen betaald.

Maus heeft begrip voor die verdediging, maar vindt dat je de zaken ook kan omkeren. "De belastingen op arbeid zijn inderdaad hoog. Als we die naar beneden willen halen, moeten we dat compenseren door andere vormen van belastingen. En dan komt de meerwaardebelasting op aandelen weer in het vizier."

Daarom is de taxshift -het verschuiven van belastingen- voor Maus ook ontzettend belangrijk. "Alle partijen hadden het er voor de verkiezingen over", zegt hij, "maar dat is er niet gekomen. In plaats van een taxshift is er een shiftje gekomen. Er is geen politiek draagvlak, terwijl iedereen met gezond verstand weet dat we de belastingdruk evenwichtiger moeten spreiden. Mensen gaan het niet blijven aanvaarden dat de belastingen op arbeid zo hoog zijn en mensen met grote winsten geen belastingen moeten betalen."

Maar gaat de verschuiving, waar Maus zo'n voorstander van is, er dan ooit wel komen? "Er groeit een onderstroom in de maatschappij die de politiek in een bepaalde richting gaat duwen", denkt hij. "In Groot-Brittannië is er geprotesteerd tegen bedrijven als Starbucks omdat zij geen belastingen betalen. Dat had resultaat. Het bedrijf is uiteindelijk vrijwillig meer belastingen gaan betalen. Ik denk wel dat we in een andere richting aan het varen zijn."