"Ik kan dit echt niet geloven"

Het was een van de beelden van gisteren: een oranje Peugeot 106 die door enkele heethoofden werd vernield. Op internet werd er een succesvolle fundraising opgezet om de geleden schade te vergoeden. De eigenaar kan amper geloven dat er intussen al meer dan 13.000 euro is opgehaald.

"A new car for Abdeslam", zo heet de fundraising die vanmorgen is gelanceerd. Intussen is er al meer dan 13.000 euro toegezegd, terwijl men slechts naar 2.000 euro op zoek was. Eigenaar Abdeslam Gharrafi kan dus opgelucht ademhalen. "Ik kan het echt niet geloven", zegt hij in het radionieuws. "Ik weet niet of het echt is of niet."

Op HLN.be deed de onfortuinlijke man zijn relaas van wat er zich gisteren afgespeeld heeft. "Omstreeks 14 uur werd ik ongerust en wilde ik mijn wagen verplaatsen. Toen ik aankwam, zag ik hoe ze mijn auto omver duwden en in brand staken."

Zijn wagen, waar hij een jaar had voor gespaard, had hij acht maanden geleden gekocht. "Ik snap de manifestanten niet. Ze komen hier samen om hun rechten te verdedigen en om op te komen voor de gewone man, terwijl ze even later tweedehandswagens in brand steken."

Nog in Het Laatste Nieuws toonde de man zich niet hoopvol over zijn professionele toekomst als elektricien. Zonder zijn wagen vreest hij immers dat hij zijn familie niet meer kan onderhouden. Hij heeft zijn verzekeringsmaatschappij gecontacteerd, maar die zei dat hij zijn wagen eerst naar de garage moet brengen om de schade te laten vaststellen. Dan pas maakt hij kans op een vergoeding. De reparatiekosten van zijn wagen lopen hoog op. "Ik vrees dat ik dit niet kan betalen, ik weet niet wat te doen", klonk het vanochtend nog.

Bruno Dillen, de initiatiefnemer van de geldinzamelingsactie, wil met het opgehaalde geld nu ook andere mensen helpen. Zo'n 60 wagens werden gisteren vernield tijdens de rellen. Eigenaars met een omniumverzekering worden vergoed. Andere mensen krijgen niets en moeten hopen dat de politie de daders kan identificeren.

Later vandaag...