"Liever niet storten in bodemloze Belgische put"

Marc Coucke van Omega Pharma wuift de kritiek weg dat hij te weinig belastingen betaalt. Integendeel, hij vindt dat België een inefficiënt land is. Hij vindt het beter dat hij de honderden miljoenen die hij volgend jaar zal ontvangen, investeert in nieuwe bedrijven in ons land, in plaats van ze te storten in de "bodemloze Belgische put".

"Het klopt inderdaad dat je in België geen belasting moet betalen op meerwaarde op aandelen", geeft Coucke toe. "Ik ben daar nu een van de gelukkigen van." Hij begrijpt ook de heisa die is ontstaan. "Anderzijds moeten we beseffen dat België geen efficiënt land is. Ik had veel liever 27 jaar aan een stuk minder sociale lasten betaald, mijn werknemers meer laten verdienen en minder papierwerk en bureaucratie hebben gehad, en dan nu een stuk meerwaardebelasting hebben betaald."

Eigenlijk rechtvaardigt Coucke met zoveel woorden dat hij geen belastingen hoeft te betalen aan een staat die hij beschouwt als inefficiënt. "Ik ben er echt van overtuigd dat die 600 miljoen die ik in maart ga binnenrijven veel meer zullen opbrengen aan de overheid doordat ik die investeer in nieuwe Belgische bedrijven, dan dat ik een stuk ervan eenmalig in de bodemloze Belgische put zou steken."

"1,45 miljard winst, 0 euro belasting"

"De fiscale behandeling van de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo illustreert waarom gezegd wordt dat België een hel is voor wie er van arbeid leeft, maar de hemel voor kapitalisten", schreven De Standaard en Het Nieuwsblad vanmorgen. "Terwijl inkomen uit arbeid in belangrijke mate wordt wegbelast, betaalt Marc Coucke op de verkoop van Omega Pharma nul euro belasting."

Coucke en de combinatie rond Waterland haalden begin 2012 Omega Pharma van de beurs voor 848 miljoen. Er volgde later een kapitaalverhoging van 180 miljoen. Die aandelenwaarde van 1,028 miljard levert nu 2,48 miljard euro (3,6 miljard euro inclusief schulden) op, wat een meerwaarde van 1,45 miljard euro betekent, berekenden de kranten.

In België is er geen meerwaardebelasting, tenzij de fiscus oordeelt dat de transactie buiten het normale privé- en bedrijfsbeheer valt. Wellicht is dit niet het geval. Mocht het wel zo zijn, dan is 33 procent belasting verschuldigd. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft al meermaals bij grote deals geprobeerd die 33 procent te innen, maar wordt meestal teruggefloten (zoals bij de Cash Fresh Supermarkten).

Een heffing van 33 procent had 479 miljoen kunnen opleveren, een taxatie van 25 procent (het tarief dat de kleine spaarder op zijn kasbonrente betaalt), 362,5 miljoen. Dat geld zou dan bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de loonlasten te laten dalen, en zo economische groei te creëren, argumenteren sommigen.

Meest gelezen