“Nu een signaal vragen van de werkgevers, is onzin”

“Het is grote onzin dat men nu een signaal vraagt van de werkgevers”, reageert Christine Mattheeuws op de vraag van vicepremiers Alexander De Croo (Open VLD) en Jan Jambon (N-VA). De andere werkgeversorganisaties zijn omzichtiger, maar doen evenmin concrete toezeggingen.

Met een betoging van 120.000 man achter de kiezen, en een staking nog op komst, blijft het sociaal overleg erg gespannen. De vakbonden willen garanties hebben over jobs en de schrapping van de indexsprong, terwijl de werkgeversorganisaties niet willen onderhandelen met het mes op de keel.

Na de betoging wilde de regering "de ongerustheid wegnemen en het sociaal overleg opstarten". Ministers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) vroegen de werkgeversorganisaties in de studio van "Terzake" om een "duidelijk signaal" te geven. "Ze moeten tonen dat ze wel degelijk gaan investeren in jobs en innovatie", klonk het.

NSZ: "Ministers wilden vooral de vakbonden paaien"

Maar die oproep valt op een koude steen. Volgens Mattheeuws (foto) wilden de twee ministers vooral de vakbonden “paaien”, na de nationale betoging van gisteren.

“Het is grote onzin dat ze nu een signaal vragen van de werkgevers. Ook wij dromen van jobcreatie maar de eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat onze mensen dat niet kunnen garanderen. Te veel ondernemers weten zelfs niet of ze het einde van 2015 halen.”

Volgens Mattheeuws zullen de loonlasten verder omlaag moeten, al benadrukt ze wel open te staan voor een “eerlijk en sereen gesprek”.

Voka: "Bereid om engangement aan te gaan"

Voka reageert dan weer dat Vlaamse bedrijven wel degelijk bereid zijn om een engagement aan te gaan. De organisatie verwijst daarbij naar een recente bevraging bij haar leden. “De bedrijven gaven daarbij aan de intentie te hebben om te blijven investeren, als het economische en beleidsklimaat gunstig is", zegt topman Jo Libeer.

Dat ziet hij als een signaal. "De bedrijven zijn daarnaast bereid om jongeren via stages en individuele opleidingen klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Ook is men akkoord dat men oudere werknemers met ervaring aan boord kan halen, maar dan zullen de loonkosten omlaag moeten."

Unizo: "Jammer dat ze dat eerst in de media gooien"

Bij Unizo benadrukt men dat de ondernemers zeker en vast bereid zijn om een “constructief signaal” te geven. Maar Karel Van Eetvelt is kritisch over de publieke manier waarop om dat signaal gevraagd werd. In de media, namelijk.

"Zo geven ze de indruk dat de ondernemers daar niet toe bereid zijn”, aldus Van Eetvelt. “Het is ook zo dat als ondernemers winst maken, dat ze dat wel degelijk investeren in het bedrijf en niet in hun zak steken.” Van Eetvelt zegt ook te willen meewerken aan meer transparantie, zodat de mensen kunnen zien dat men op termijn jobs wil creëren.

VBO wacht contact met regeringen vakbonden af

Het VBO wenste nog niet te reageren, zij wachten eerst op een officieel contact met de regering en de vakbonden.