"Obama schrijft Iraanse leider brief over "gemeenschappelijk belang" IS"

Barack Obama heeft vorige maand in het grootste geheim een brief geschreven naar de Iraanse geestelijke en politieke leider Ayatollah Ali Khamenei. De Amerikaanse president heeft het daarin over het "gezamenlijke belang" om terreurgroep IS te bekampen, zo schrijft de zakenkrant Wall Street Journal.

In Washington zijn er al langer geruchten dat Iran en de Verenigde Staten hun krachten zouden bundelen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Net als Washington bestrijdt het sjiitische Teheran de soennitische terreurmilitie, al is Iran ook een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad.

Voorwaarde voor een samenwerking voor de VS is wel een uitkomst in de onderhandelingen over het omstreden Iraanse atoomprogramma, zo luidt het nog in de krant.

Van een hoge Amerikaanse ambtenaar en een Westerse diplomaat kreeg nieuwszender CNN te horen dat Washington via Irak met Iran is beginnen communiceren. Het gaat om informele gesprekken, "case by case".

Het voorstel van de VS zou niet gaan om gezamenlijke militaire acties tegen doelwitten van IS. Wel zou het gaan om bijvoorbeeld het beheer van het luchtruim zodat Amerikaanse en Iraanse troepen elkaar niet in de weg zouden vliegen bij militaire operaties in hetzelfde luchtruim.

De brief van Obama is een zoveelste stap in een proces van toenadering van beide aartsvijanden.

Het Witte Huis wil het bestaan van de brief niet bevestigen, maar wil de inhoud ook niet ontkennen.

AP2012