"Stenen vlakte" in Gent krijgt zes bomen

Er worden in het voorjaar van 2016 vier "valse christusdoornen", een plataan en een zilverlinde geplant op de Gentse Korenmarkt. De in 2010 heraangelegde "stenen vlakte" wordt op vraag van Gentenaars en horeca-uitbaters groener. Over de bomen woedt al langer een discussie, maar nu is er dus eindelijk een akkoord, al bleek dat "maatwerk".

De vier valse christusdoornen, die zes tot zeven meter hoog worden, worden op een rij voor de terrassen aan de kant van de Sint-Niklaaskerk gebouwd. "Het gaat om een variëteit zonder doornen, ze hebben een lage kruin die schaduw geeft aan de terrassen en tegelijkertijd het zicht op de historische gevels vrijwaart", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen), bevoegd voor Openbare Werken.

Aan de Sint-Niklaaskerk, op de hoek met de Korenmarkt, komt een plataan die moet uitgroeien tot een monumentale boom. Voor het Post Plazagebouw, aan de overkant, komt een zilverlinde. De stad zal de valse christusdoornen en de plataan in het voorjaar 2016 aanplanten, de zilverlinde krijgt zijn stek als de verbouwingen aan Post Plaza achter de rug zijn.

Het was maatwerk

De opmaak van het vrijdag goedgekeurde aanplantingsplan bleek maatwerk. "Op de Korenmarkt vinden namelijk veel activiteiten plaats", verduidelijkt Watteeuw. "Het is een evenementenplein, er zijn terrassen en de twee belangrijkste tramlijnen van Gent lopen over de Korenmarkt." Daarnaast werd aandacht besteed aan het zicht op het plein, de historische gevels en de toekomstige kunstwerken nabij de Donkersteeg en Klein Turkije. Tegen eind 2015 bouwt Ayse Erkmen aan de Donkersteeg een twintig meter hoog kunstwerk met messing ramen, het ontwerp van Ann Veronica Janssens aan Klein Turkije moet nog bekendgemaakt worden.