Aanklacht tegen Spaanse prinses Cristina afgezwakt

In Spanje heeft een rechtbank de aanklacht tegen prinses Cristina wegens het witwassen van geld verworpen. De prinses moet zich nog wel verantwoorden voor medeplichtigheid aan fiscale fraude.
AP2013

De rechtbank in Mallorca heeft de beschuldigingen tegen de 49-jarige prinses Cristina de Borbon dus afgezwakt, maar niet geheel terzijde geschoven. Het is dus nog altijd mogelijk dat het tot een proces komt voor de zus van de nieuwe Spaanse koning Felipe VI die eerder dit jaar de troon heeft bestegen.

De zaak past in het onderzoek tegen de echtgenoot van prinses Cristina, de zakenman en gewezen handbalspeler Inaki Urdangarin. Die wordt verdacht van fraude, het misbruik van zijn invloed, oplichting en het witwassen van geld. 

De beschuldiging van witwassen van geld van prinses Cristina is dus vervallen, maar de rechtbank vindt wel dat ze mee geprofiteerd heeft van de activiteiten van haar echtgenoot. De advocaten van de prinses zeggen dat ze niet op de hoogte is van de activiteiten van haar echtgenoot en zich vooral wijdt aan de opvoeding van haar vier kinderen. Wel werkt prinses Cristina voor een liefdadigheidsfonds van de CaixaBank.

De zaak heeft het imago van de monarchie in Spanje fel aangetast, zeker nu dat land moeizaam overeind krabbelt na jaren van economische malaise die tot veel armoede heeft geleid.