Akkoord voor eerste herstart Japanse kernreactoren

Japan heeft een nieuwe stap genomen na de Fukushima-kernramp in 2011. De gouverneur van de prefectuur van Kagoshima heeft groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactoren Sendai 1 en 2, de eerste die conform zijn aan de veel strengere regels sinds Fukushima. De opstart is mogelijk voor volgend jaar, al is er nog protest tegen.

Het akkoord kwam er nadat de uitbater, Kyushu Electric Power, de nodige garanties heeft kunnen voorleggen. "Rekening houdend met alle positieve factoren, heb ik geoordeeld dat een heropstart van Sendai 1 en 2 onvermijdelijk was", zei gouverneur Yiuchiro Ito.

Eerder had de prefectuur zelf al groen licht gegeven, en ook de gemeente Satsumasendai waar de reactoren staan vindt het oké, ondanks verzet van plaatselijke bewoners. Nu moet de regering van Shinzo Abe nog haar akkoord geven, maar dat is een formaliteit. Na enkele technische procedures begin 2015 zou de centrale weer in gang kunnen worden gezet.

Toch blijft het verzet tegen een nieuwe kerninstap groot, ook al zijn de veiligheidsvoorwaarden heel wat strenger na Fukushima. Milieu-activisten verzetten zich al langer tegen de opstart, en in september hadden zo'n 16.000 mensen er nog tegen betoogd in Tokio. Volgens peilingen zou de meerderheid van de bevolking ook tegen zijn.

Sinds de ramp in Fukushima in 2011 zijn alle 48 reactoren in Japan afgeschakeld voor veiligheidschecks en veiligheidsaanpassingen, behalve twee die tijdelijk nog even bleven aangeschakeld, voor ongeveer een jaar.

Incident op site van Fukushima: drie gewonden

Net vandaag raakte ook nieuws bekend over een nieuw incident aan de beschadigde reactoren van Fukushima. Drie arbeiders van Tokyo Power Technology, een onderdeel van Tepco, raakten gewond toen ze werken uitvoerden aan een van de reservoirs met radioactief besmet water. De drie werden geraakt door een stuk vallend staal. Niemand van hen zou radioactief besmet zijn geraakt.

Nog steeds worden bijna continu grote metalen reservoirs gebouwd op de besmette site van Fukushima, om het radioactieve afvalwater te blijven opvangen.