BBTK-SETCa: "Luc Coene is voortaan "persona non grata""

Voor de socialistische bediendenbond BBTK-SETCa is Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, voortaan "persona non grata". De vakbond is van oordeel dat hij te pas en te onpas in de media opduikt met standpunten over louter politieke dossiers die volledig buiten het kader van zijn mandaat als gouverneur van de Nationale Bank vallen, klinkt het in het persbericht.

De bediendenbond verwijst voor zijn uitspraak naar de verklaring van Coene dat er in België één grootbank te veel is. "Het was zonneklaar dat hij opnieuw doelde op Belfius met een link met KBC", aldus de vakbond, die nog opmerkt dat het personeelsbestand in de bankensector de afgelopen vijf jaar met 15.000 tewerkstellingsplaatsen terugliep. "Dit komt wel erg wrang over als je weet welke verregaande maatregelen van loonbesparing en jobverlies de Nationale Bank, onder leiding van Luc Coene, binnen Belfius heeft opgelegd", luidt de kritiek nog.

BBTK-SETCa stelt ook de uitspraken van Coene over de betogers en stakers tegen de besparingsmaatregelen aan de kaak. Zijn verontwaardiging is volgens de vakbond heel selectief, gezien ongeveer tegelijkertijd ook de "Luxembourg Leaks" aan het licht kwamen. Daaruit bleek dat geheime Luxemburgse belastingdeals België miljarden euro's gekost hebben. "Een grove vorm van onethische belastingontwijking", hekelt de vakbond. "Daarover heeft de heer Coene nooit enige verontwaardiging getoond. Dit is ronduit een grove belediging en een gouverneur van de Nationale Bank onwaardig."

Nog volgens de vakbond brengt Coene de reputatie en het imago van de Nationale Bank ten aanzien van de staat en de burgers schade toe. BBTK-SETCa kondigde aan het directiecomité van de Nationale Bank te zullen interpelleren, na contact met de andere vakbonden.