Berlijnse Muur valt opnieuw... in College van Oostende

Hoe was het om te leven aan de andere kant van de Berlijnse Muur? Het antwoord daarop hebben de leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende (OLVO) de afgelopen dagen aan den lijve ondervonden. Een muur verdeelde de school en haar leerlingen in een oostelijk en een westelijk deel. Vandaag werd de school opnieuw herenigd. Komende zondag is het 25 jaar geleden dat de echte Muur viel.

De BRD (het westelijke deel van Duitsland) en de DDR (het oostelijke deel van Duitsland) herleefden de voorbije twee dagen op OLVO. Een muur op de speelplaats - met inbegrip van het legendarische Checkpoint Charlie - markeerde die scheiding.

Maar het bleef niet bij die muur. De leerlingen van de tweede graad waren voor de gelegenheid Oost-Duitsers en die "Ossies" werden onderworpen aan strenge controles. Wie niet in orde was met zijn papieren, kwam onverbiddelijk op de sanctielijst. "De meeste leerlingen voelden zich daar toch ambetant bij ", verduidelijkt lerares Duits Frau Ann Deprez.

Ook de klaslokalen van de tweede graad moesten eraan geloven: weg met alle kleurrijke posters; zij werden vervangen door een foto van Erich Honecker (de leider van de DDR in de periode net voor de Muur van Berlijn viel, nvdr.).

Aan de scheiding tussen oost en west in de Oostendse school kwam vandaag een einde met de val van de muur. "Er was gejoel en er werd geapplaudisseerd", aldus Frau Deprez. "Het was heel feestelijk allemaal. Het Duitse volkslied werd gezongen en voor alle leerlingen waren er Berlijnse bollen." En de Ossies? Die waren blij dat ze niet meer gecontroleerd werden. 

In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 begon men in het oostelijke deel van Berlijn aan de bouw van de muur om de leegloop uit de communistische DDR een halt toe te roepen. Het duurde ruim 28 jaar voor de Muur zou vallen: op 9 november 1989 brachten de Berlijners zelf de muur ten val. Dit weekend wordt die 25e verjaardag in Duitsland en in de rest van Europa herdacht.