Boze reacties op blauwe vinkjes in WhatsApp

De berichtendienst WhatsApp heeft een update doorgevoerd waardoor er nu twee blauwe vinkjes verschijnen bij een bericht als de ontvanger het gelezen heeft. Een inbreuk op de privacy, zo vinden sommigen. In Nederland, waar de app nog een pak populairder is dan bij ons, is er sinds gisteren veel heisa op de sociale media.

Wie WhatsApp gebruikt en de laatste update heeft geïnstalleerd, zal het misschien al opgemerkt hebben. Sinds gisteren worden de twee grijze vinkjes die tonen dat een bericht is afgeleverd bij de ontvanger, blauw wanneer die ontvanger het bericht gelezen heeft. Bovendien is het mogelijk om voor elk bericht na te gaan op welk uur het juist is gelezen.

Op Twitter regende het gisteren heel de dag negatieve reacties. Velen vinden de blauwe vinkjes een inbreuk op hun privacy. De sociale druk om snel te antwoorden op berichten neemt toe, luidt het ook, omdat de ontvanger nu kan zien dat je het bericht gelezen hebt en niet reageert.

Er circuleren op het internet al methodes om de blauwe vinkjes te omzeilen. Dat kan bijvoorbeeld via de pushberichten. Als je die leest, worden er geen blauwe vinkjes verzonden.

Populariteit groeit

WhatsApp heeft nog niet gereageerd op de heisa. Het bedrijf werd begin dit jaar voor een recordbedrag overgenomen door Facebook. Dat leidde eveneens tot een stroom aan negatieve reacties en heel wat aandacht voor de alternatieven. Maar de groei van WhatsApp ging wel gestaag voort.

Intussen heeft de berichtendienst wereldwijd al 600 miljoen gebruikers. In Nederland zijn het er volgens de NOS maar liefst 8,7 miljoen. Voor ons land zijn er niet meteen cijfers voorhanden, maar de populariteit groeit hier ook.